De vervoeractiviteit is weer eens achteruitgegaan: -13,9% in het nationaal transport en -17,1% in het internationaal vervoer. Wat de kost- en vrachtprijs betreft, signaleren de meeste wegvervoerders een status quo.

De ondernemers die wel een wijziging hebben vastgesteld, zien vooral een verhoging. Ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden stijgt de kostprijs wel minder fors, een gevolg van de daling van de dieselprijs in de eerste drie maanden van 2013, zegt ITLB. Anderzijds zijn wel een aantal kostenposten gestegen, zoals de verzekeringen.

“Zorgen dat de vrachtprijs de kostprijsevolutie volgt, blijft voor veel opdrachtgevers een moeilijke uitdaging”, meldt ITLB. “Het getouwtrek om de vervoeropdrachten is een bikkelharde strijd”.

Bijna eenvierde (23,2%) van de vervoersbedrijven kampt met liquiditeitsproblemen. Dat is een lichte stijging ten overstaan van het vorige kwartaal (21%), maar een pak minder dan in het eerste trimester van 2012 (32,7%).

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement