Juridisch gezien zijn verpakking en goed namelijk één geheel. Een gebrekkige verpakking waardoor schade aan de goederen ontstaat, wordt aangemerkt als een gebrek van de verzekerde zaak en wordt derhalve niet vergoed door de verzekeraar.

Zo was dat ook bij een importeur van UV-lampen die zijn lampen kocht in China en de kartons met dozen in een enkele laag op de bodem van een 20ft- container legde. Het transport naar Nederland werd onder normale omstandigheden uitgevoerd en was op zogenaamde losse post-­basis op standaard voorwaarden voor het transportrisico verzekerd.

Bij aankomst in Nederland bleek dat de gehele partij in gruzelementen lag. De importeur diende vervolgens onder de transportverzekering een claim in van 187.000 dollar. Nader onderzoek door een ingeschakelde schade-expert wees uit dat de verpakking van de lampen onvoldoende was. Zo was ongeveer een halve meter spelling tussen de dozen en de achterste wand van de container. Hierdoor kon de lading gedurende het transport gaan schuiven.

De betrokken verzekeraars hebben op grond van deze feiten dekking onder de transportverzekering geweigerd. Bij de importeur ging toen het licht uit!

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement