Co-modaal project tussen zeehavens en dry ports gelanceerd

Co-modaliteit

Het door de Europese Commissie meegefinancierde Tiger Demo-project biedt co-modale oplossingen tussen zeehavens en inland dry ports als duurzaam antwoord op de uitdaging voor vrachtmobiliteit.

Tiger Demo, voluit Trans-Rail Integrated Goods European-Express Routes Demonstrators, is een demonstratiefase. Het consortium van zeehavens, spoorvracht- en intermodale operatoren, infrastructuurbeheerders, dry ports, engineering- en systeemproviders evenals verenigingen en organisaties achter het project wil hiermee evolueren naar een volledige marktimplementatie.Volgens de consortiumpartners zorgt de race in de schaalvergroting van de containerschepen voor een steeds grotere druk op het reeds overvolle landvervoernetwerk.

Het Tiger Demo-project, dat vorige week in Hamburg werd gelanceerd, moet de productiviteit van de spoorinfrastructuur verhogen door het verlengen van de zeehavenkades tot in de hinterland dry ports, gelegen in het centrum van industrie- en consumptieregio’s.

Het project maakt gebruik van de bestaande infrastructuur, maar voorziet wel investeringen in technologie, managementsystemen, het wegwerken van bottlenecks en de uitbreiding van terminalcapaciteit.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Co-modaal project tussen zeehavens en dry ports gelanceerd | NT

Co-modaal project tussen zeehavens en dry ports gelanceerd

Co-modaliteit

Het door de Europese Commissie meegefinancierde Tiger Demo-project biedt co-modale oplossingen tussen zeehavens en inland dry ports als duurzaam antwoord op de uitdaging voor vrachtmobiliteit.

Tiger Demo, voluit Trans-Rail Integrated Goods European-Express Routes Demonstrators, is een demonstratiefase. Het consortium van zeehavens, spoorvracht- en intermodale operatoren, infrastructuurbeheerders, dry ports, engineering- en systeemproviders evenals verenigingen en organisaties achter het project wil hiermee evolueren naar een volledige marktimplementatie.Volgens de consortiumpartners zorgt de race in de schaalvergroting van de containerschepen voor een steeds grotere druk op het reeds overvolle landvervoernetwerk.

Het Tiger Demo-project, dat vorige week in Hamburg werd gelanceerd, moet de productiviteit van de spoorinfrastructuur verhogen door het verlengen van de zeehavenkades tot in de hinterland dry ports, gelegen in het centrum van industrie- en consumptieregio’s.

Het project maakt gebruik van de bestaande infrastructuur, maar voorziet wel investeringen in technologie, managementsystemen, het wegwerken van bottlenecks en de uitbreiding van terminalcapaciteit.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement