Containers met gevaarlijke lading beschadigd op schip Baltimore

56 containers met gevaarlijke stoffen aan boord

Op de ‘Dali’, het containerschip van Maersk dat in Baltimore het instorten van de Francis Scott Key Bridge veroorzaakte, stonden zeker 56 containers met gevaarlijke stoffen. Sommige ervan zijn bij het ongeval ‘geschonden’, zo heeft de Amerikaanse onderzoeksraad National Transportation Safety Board (NTSB) bekendgemaakt.

Foto: ANP / Jerry Jackson/The Baltimore Sun/TNS/ABACAPRESS.COM

De NTSB meldde dat er rond het schip ook wat verontreiniging op het water is waargenomen. Van een grote milieucalamiteit lijkt evenwel geen sprake. Het onderzoeksorgaan heeft op het schip de aanwezigheid van precies 764 ton aan gevaarlijke containerlading vastgesteld, waaronder bijtende en brandbare stoffen. Daaronder bevinden zich ook lithium ion-batterijen, aldus de NTSB, die verder meldde dat het onderzoek naar de aanvaring van de ‘Dali’ tegen de brug en het grotendeels instorten van de oeververbinding minstens een jaar en misschien wel twee jaar zal duren.

De Amerikaanse president Biden heeft inmiddels de loftrompet gestoken over de 22-koppige bemanning van de ‘Dali’, die volledig afkomstig is uit India. Door samen met de twee Amerikaanse loodsen voorafgaand aan de botsing de autoriteiten te waarschuwen met een ‘mayday’-signaal, heeft de scheepsbemanning veel levens gered, benadrukte de president. Na de waarschuwing sloot de politie de brug meteen af, waardoor er geen verkeer over de brug reed toen die instortte.

Transportminister Pete Buttigieg heeft gezegd dat het bouwen van een nieuwe oeververbinding in Baltimore ‘niet snel, makkelijk en goedkoop’ wordt, ‘maar we zullen de klus klaren’.

Containers met gevaarlijke lading beschadigd op schip Baltimore | NT

Containers met gevaarlijke lading beschadigd op schip Baltimore

56 containers met gevaarlijke stoffen aan boord

Op de ‘Dali’, het containerschip van Maersk dat in Baltimore het instorten van de Francis Scott Key Bridge veroorzaakte, stonden zeker 56 containers met gevaarlijke stoffen. Sommige ervan zijn bij het ongeval ‘geschonden’, zo heeft de Amerikaanse onderzoeksraad National Transportation Safety Board (NTSB) bekendgemaakt.

Foto: ANP / Jerry Jackson/The Baltimore Sun/TNS/ABACAPRESS.COM

De NTSB meldde dat er rond het schip ook wat verontreiniging op het water is waargenomen. Van een grote milieucalamiteit lijkt evenwel geen sprake. Het onderzoeksorgaan heeft op het schip de aanwezigheid van precies 764 ton aan gevaarlijke containerlading vastgesteld, waaronder bijtende en brandbare stoffen. Daaronder bevinden zich ook lithium ion-batterijen, aldus de NTSB, die verder meldde dat het onderzoek naar de aanvaring van de ‘Dali’ tegen de brug en het grotendeels instorten van de oeververbinding minstens een jaar en misschien wel twee jaar zal duren.

De Amerikaanse president Biden heeft inmiddels de loftrompet gestoken over de 22-koppige bemanning van de ‘Dali’, die volledig afkomstig is uit India. Door samen met de twee Amerikaanse loodsen voorafgaand aan de botsing de autoriteiten te waarschuwen met een ‘mayday’-signaal, heeft de scheepsbemanning veel levens gered, benadrukte de president. Na de waarschuwing sloot de politie de brug meteen af, waardoor er geen verkeer over de brug reed toen die instortte.

Transportminister Pete Buttigieg heeft gezegd dat het bouwen van een nieuwe oeververbinding in Baltimore ‘niet snel, makkelijk en goedkoop’ wordt, ‘maar we zullen de klus klaren’.