Houthi’s willen alle schepen aanvallen die naar Israël varen

Rode Zee-crisis

De Jemenitische Houthi-rebellen zeggen vanaf nu alle schepen aan te vallen die naar Israëlische havens varen. Eerder waren alleen schepen met een link met Israël, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk een doelwit. De leider Abdulmalik al-Houthi zei in een televisietoespraak dat de Houthi’s zich ook niet meer zullen beperken tot aanvallen in de Rode Zee, maar dat schepen in alle bereikbare gebieden zullen worden beschoten.

Het schip 'Galaxy Leader' werd gekaapt door Houthi-rebellen. Foto: Mohammed Mohammed/Xinhua, via ANP

De rebellenbeweging begon met beschieten van schepen uit solidariteit met Hamas en de Gazastrook, waar Israël een oorlog uitvecht tegen de Palestijnse militante beweging. Aanvankelijk ging het alleen om Israëlische schepen, maar na luchtaanvallen van de Amerikanen en de Britten werden ook hun schepen een doelwit.

Jemen ligt strategisch aan de Rode Zee, een belangrijke zeeweg richting het Suezkanaal. Daar varen veel handelsschepen en daarom zijn de Jemenitische beschietingen voor de internationale gemeenschap een probleem. Het Nederlandse marineschip ‘Zr.Ms. Karel Doorman’ is twee dagen geleden aangekomen op de Rode Zee om daar deel te nemen aan een EU-missie die de handelsroute moet beschermen.

Houthi’s willen alle schepen aanvallen die naar Israël varen | NT

Houthi’s willen alle schepen aanvallen die naar Israël varen

Rode Zee-crisis

De Jemenitische Houthi-rebellen zeggen vanaf nu alle schepen aan te vallen die naar Israëlische havens varen. Eerder waren alleen schepen met een link met Israël, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk een doelwit. De leider Abdulmalik al-Houthi zei in een televisietoespraak dat de Houthi’s zich ook niet meer zullen beperken tot aanvallen in de Rode Zee, maar dat schepen in alle bereikbare gebieden zullen worden beschoten.

Het schip 'Galaxy Leader' werd gekaapt door Houthi-rebellen. Foto: Mohammed Mohammed/Xinhua, via ANP

De rebellenbeweging begon met beschieten van schepen uit solidariteit met Hamas en de Gazastrook, waar Israël een oorlog uitvecht tegen de Palestijnse militante beweging. Aanvankelijk ging het alleen om Israëlische schepen, maar na luchtaanvallen van de Amerikanen en de Britten werden ook hun schepen een doelwit.

Jemen ligt strategisch aan de Rode Zee, een belangrijke zeeweg richting het Suezkanaal. Daar varen veel handelsschepen en daarom zijn de Jemenitische beschietingen voor de internationale gemeenschap een probleem. Het Nederlandse marineschip ‘Zr.Ms. Karel Doorman’ is twee dagen geleden aangekomen op de Rode Zee om daar deel te nemen aan een EU-missie die de handelsroute moet beschermen.