In deze editie van Brand Stories vertelt Scania over de prestaties van de Scania Super voor de Green Truck Award. Organisaties in de logistiek zitten vol inspirerende en informatieve verhalen. In Brand Stories worden deze door hen rechtstreeks aan u verteld.

‘Scania neemt deel aan veel perstests in Europa, maar de Green Truck Award richt zich echt op wat een absolute kernvereiste is in onze industrie – klanten de best mogelijke transportefficiëntie bieden’, zegt Stefan Dorski, Senior Vice President en hoofd van Scania Trucks. ‘Onze Super aandrijflijn werd in 2021 geïntroduceerd en bracht een nieuwe benchmark op de markt, met zijn 8% brandstofbesparing waar onze klanten nu van profiteren in hun dagelijkse werkzaamheden.’

De jaarlijkse ‘Green Truck’ test wordt georganiseerd door de tijdschriften Trucker en Verkehrs-Rundschau. De test begon in 2011 en is 14 keer gehouden. Tot nu toe heeft Scania in totaal 9 (!) overwinningen behaald, vier tweede plaatsen en een vijfde plaats (in het allereerste jaar). Onnodig te zeggen dat geen enkel ander merk ook maar in de buurt komt van Scania’s staat van dienst.

Meest efficiënte langeafstandstruck ter wereld

‘Ah, de vijfde plaats – dat gebeurde lang voordat mijn ambtstermijn begon’, zegt een lachende Dorski. ‘Maar even serieus, we zijn bij Scania erg trots en blij dat we de titel van meest efficiënte langeafstandstruck ter wereld weer in handen hebben. Omdat onze trucks minder brandstof verbruiken, dragen ze veel bij aan het terugdringen van de CO2-uitstoot, aangezien een groot deel van het wereldwijde transport nog steeds afhankelijk is van verbrandingsmotoren.’

De beste truck in de test wordt geïdentificeerd door een slimme formule toe te passen die alle relevante aspecten van transportefficiënt en duurzaam zijn omvat: brandstofverbruik, gemiddelde snelheid, gebruikt AdBlue-volume en het eigen gewicht van de truck (hoe lichter hoe beter).

‘Bij het winnen van de Green Truck gaat het om het beste aanbod op de markt’, zegt Stefan Dorski, hoofd van Scania Trucks. ‘Een truck zoals de winnende 460 R kan door iedereen worden besteld, hier en nu.’

Resultaten

En wanneer men de feitelijke gegevens die worden gebruikt in de Green Truck-formule nader bekijkt, vallen de resultaten van Scania op: over een afstand van 100 km is het gemiddelde verschil met de runner-up 0,41 liter brandstof. Rekening houdend met het feit dat een langeafstandstruck ongeveer 150.000 km per jaar aflegt, is Scania meer dan 600 liter per jaar beter af dan de naaste concurrent.

Met 7.040 kg was de Scania truck ook het lichtste voertuig en behaalde de hoogste gemiddelde snelheid van 79,70 km/u. Scania introduceerde ook een bijgewerkte versie van haar CCAP-systeem (Cruise Control with Active Prediction) in mei 2023, iets waarvan wordt aangenomen dat het een voorsprong heeft gegeven in de test.

Het eigenlijke testen vindt plaats op verschillende soorten wegen (maar voornamelijk snelwegen) in de omgeving van München. Alles wordt nauwlettend in de gaten gehouden door de organisatoren en het personeel van de deelnemende fabrikanten. Er wordt altijd een referentietruck gebruikt om te compenseren voor veranderende omstandigheden zoals tegenwind, regen en temperatuur.

Dit verhaal is u aangeboden door Scania.

BRAND STORIES

Bedrijven en organisaties in de logistiek zitten vol inspirerende en informatieve verhalen. In Brand Stories worden deze door hen rechtstreeks aan u verteld.

Heeft uw bedrijf ook een interessant verhaal? Neem contact met ons op en bekijk de mogelijkheden om ook te adverteren via Brand Stories.