Wallenius Wilhelmsen heeft een intentieovereenkomst getekend met Jinling Shipyard (Jiangsu, China) voor de bouw van eerst een viertal ‘Shapers’, die vanaf de tweede helft van 2026 moeten worden opgeleverd. De rederij heeft daarbovenop nog een optie genomen op nog acht nieuwe 9.350 ceu-schepen.

In 2007 schudde Wallenius Wilhelmsen het autovervoer ook al eens op met de ‘Faust’, het eerste vaartuig dat 8.000 voertuigen kon herbergen, maar de laatste jaren was het de Noorse concurrent Höegh Autoliners die met de grootste reuzen het ruime sop koos.

In 2015 introduceerde Höegh schepen van 8.500 ceu, ter grootte van tien voetbalvelden, en twee jaar geleden kondigde de Noorse rederij de bouw aan van schepen van de zogenoemde ‘Aurora-klasse’, met plek voor 9.100 auto’s. De eerste exemplaren daarvan zouden in de tweede helft van volgend jaar in de vaart moeten komen.

Autoschepen

Autoschepen zijn in de loop der geschiedenis niet zo enorm in grootte verveelvoudigd als containerschepen, maar verdubbeld zijn ze inmiddels wel sinds de Japanse rederij ‘K’Line, de bedenker van het dedicated autoschip, begin jaren ’70 de ‘European Highway’ introduceerde, een schip waarop 4.200 auto’s pasten.

Een car carrier van datzelfde ‘K’Line, de ‘Fremantle Highway’ (6.200 ceu), staat momenteel in het middelpunt van de belangstelling doordat dat schip bij de Waddeneilanden werd getroffen door een enorme brand. Aan de problematiek van elektrische auto’s die voor car carriers een brandgevaar vormen, besteedt Wallenius Wilhelmsen in zijn persbericht over de nieuwe bestelde reuzenschepen geen aandacht.

Methanol

Wel zoomt de rederij in op de eigen klimaatvriendelijkheid van de nieuw te bouwen car carriers. De nieuwe car carriers worden geschikt voor het gebruik van alternatieve brandstoffen, waarvan methanol volgens Wallenius Wilhelmsen ‘de snelste manier is om net-zero emissie te bereiken’. Maar de schepen zijn volgens de rederij ook snel ‘ammonia-ready’ te maken zodra ammonia in voldoende mate en op een veilige manier beschikbaar komt.

De rederij stelt dat de nieuw bestelde schepen passen binnen de ambitie van het bedrijf om ‘rond 2027 een end-to-end net-zero-oplossing te bieden’. Juist vanwege de klimaatambities is volgens Lasse Kristoffersen, ceo van Wallenius Wilhelmsen, de nieuwe generatie schepen van zijn bedrijf ‘The Shaper Class’ gedoopt: omdat ‘we ons engageren om een vormgever te zijn en niet een aanpasser’ (een ‘shaper’ en niet een ‘adapter’). Door die ambitie om voor het klimaat goed beslagen ten ijs te komen, heeft de keuze voor de nieuwe schepen wel veel tijd in beslag genomen, geeft de rederij aan.

Na ‘zorgvuldige planning en hard werk van alle betrokkenen’ is er nu dan toch ‘eindelijk’ de intentieovereenkomst om de eerste nieuwe schepen te gaan bouwen, aldus de rederij in haar opgeluchte en opgetogen (’the wait is over!), volop met uitroeptekens gelardeerde persbericht.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement