De nieuwkomer bond indertijd de strijd aan met de toentertijd almachtige NS, die tot dat moment het monopolie had op zowel het goederen- als het passagiersvervoer op het Nederland spoornet. Mede dankzij zijn pionierswerk, en dat van Shortlines-oprichter Rob Spierings, is de Nederlandse spoormarkt uitgegroeid tot één van de meest geliberaliseerde van Europa.

ACTS is inmiddels overgenomen door Rob van Gansewinkel en omgedoopt tot Husa Transportation, na DB Schenker Rail (voormalige Railion, voormalig NS Goederen) de grootste binnenlandse spoorgoederenvervoerder. ACTS reed in 1998 zijn eerste trein onder eigen licentie.

John Hoekwater stond verder aan de basis en werd voorzitter van de Branche Vereniging van Spoorvervoerders waarbij particuliere vervoerders, railaannemers en regionale personenvervoerders waren aangesloten. De belangenvereniging sloot zich later aan bij Koninklijke Nederlands Vervoer en is inmiddels omgevormd tot KNV Spoorgoederenvervoer.

Rob Spierings bewaart warme herinneringen aan Hoekwater: “Hij was een liberaal in hart en nieren, een voorvechter van geprivatiseerd spoorvervoer, een man met een fijnzinnige humor en had een geweldig cijfermatig inzicht. Bovendien hield hij van een goed glas wijn en hij gold dan ook als de vinoloog onder de spoorhazen.”

Enkele maanden geleden werd bij wijze van eerbetoon een voormalige ACTS-locomotief, die nu voor skireizen- en Alpen-specialist EETC rijdt, naar hem vernoemd: de ‘ir. J. Hoekwater’. De onthulling van de nieuwe naam door hemzelf, was één van zijn laatste publieke optredens.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement