Dit meldt UIRR, de Europese brancheorganisatie voor gecombineerd spoor en wegvervoer. Elk kwartaal berekent de vereniging de groei van het gecombineerd transport op basis van cijfers over de hoeveelheid zendingen in het gecombineerd vervoer en de hoeveelheid overslag op terminals.

In het eerste kwartaal van dit jaar zag het gecombineerd vervoer in Europa een krimp van 13,96%. In het vierde kwartaal van vorig jaar was ook al een daling zichtbaar van ruim 6% ten opzichte van dezelfde periode in het jaar ervoor. ‘Twee negatieve kwartalen op een rij betekent dat het gecombineerd vervoer nu in een tijdelijke recessie zit’, aldus UIRR.

Verstoringen

Ook de ‘sentiment index’, is voor het tweede kwartaal op rij negatief. Via deze index geven ceo’s van bij UIRR aangesloten bedrijven aan wat zij de komende 12 maanden verwachten van de markt. De organisatie wijt de huidige situatie onder andere aan de huidige problemen met punctualiteit op het spoor en een gebrek aan spoorcapaciteit.

Ook de hoge elektriciteitsprijzen en verstoringen veroorzaakt door recente stakingen in Duitsland en Frankrijk spelen mee. Daar komt volgens de vereniging nog eens bij dat er op het moment minder vraag is door economische tegenslag terwijl het wegvervoer juist aantrekkelijker is geworden over lange afstanden door lagere dieselprijzen.

Dalende trend

In het tweede kwartaal van 2020, toen er overal ter wereld sprake was van lockdowns als gevolg van de coronapandemie, kromp het gecombineerd vervoer met maar liefst 14,67% en zag de sector de toekomst somber in. Vanaf het vierde kwartaal van dat jaar was er echter weer sprake van groei en in 2021 stond de ‘sentiment index’ van UIRR weer op ‘positief’.

Gedurende 2022 werden de verwachtingen van de bij UIRR aangesloten bedrijven echter weer steeds negatiever en zagen ook de groeicijfers een dalende trend. In het tweede kwartaal van vorig jaar was er voor het eerst sinds 2020 weer sprake van een lichte krimp. Hoewel de sector in het derde kwartaal even op leek te krabbelen met een groei van 2,64%, zette de krimp vanaf het vierde kwartaal definitief in.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement