‘De Nieuwe Zijderoute zit nu even in een dip. Wij ontvangen minder dan de helft van wat wij voor de oorlog ontvingen. Dat komt enerzijds doordat mensen bang zijn om hun goederen via Rusland te vervoeren. Anderzijds hebben we ook te maken met een economische recessie.’

‘Er wordt in Nederland veel minder gekocht. We zien voor alle modaliteiten dat we nu 10% tot 15% minder containers uit China binnenkrijgen. Daarnaast hebben veel bedrijven nog genoeg voorraad. Wij hebben onder andere op onze spoorterminal honderden containers met producten staan die nog niet verkocht zijn. Desondanks verwacht ik wel dat het vervoer per spoor tussen Europa en China weer gaat toenemen wanneer de recessie voorbij is. Dat is natuurlijk ook afhankelijk van hoe de oorlog zich ontwikkelt, maar je ziet dat China meedenkt door bijvoorbeeld oorlogsverzekeringen aan te bieden.’

‘Om heel eerlijk te zijn: wij rijden al sinds 2016 treinen uit China naar onze spoorterminal in Tilburg en in de landen waarvan je denkt dat er iets zal voorvallen, zoals Kazachstan of Rusland, hebben we nooit problemen gehad, ook niet tijdens de oorlog. We merken dan ook dat mensen weer meer vertrouwen in de route beginnen te krijgen. Als men blijft zien dat het goed gaat, verwacht ik dat dit vertrouwen nog verder gaat toenemen.’

‘Je ziet dat vooral Amerikaanse bedrijven geen elektronica meer willen vervoeren via Rusland, maar dat er ook weer nieuwe markten ontstaan. Het aantal LCL-containers (less than containerload, red.) neemt toe. En wij vervoeren bijvoorbeeld alles gerelateerd aan zonne-energie uit China. Daarin zien we groei. Ook mogen we vanaf deze zomer waarschijnlijk elektrische auto’s uit China via het spoor vervoeren. Dat mocht in China eerst niet vanwege veiligheidsvoorschriften omtrent lithiumbatterijen. In China zie je bovendien juist een grotere middenklasse opkomen die veel producten uit Europa wil.’

‘En de tarieven voor de zeevaart zijn nu misschien lager, maar ik denk dat die wel weer gaan stijgen. Dit soort lage prijzen kunnen rederijen niet te lang volhouden. Daarnaast zijn we bezig met het opzetten van een snellere route waardoor je binnen dertien dagen van China naar Nederland kunt reizen. In China zie je nu bovendien dat steeds meer industrie wegtrekt van de kust naar het binnenland, omdat daar de lonen lager zijn. Als je nog drieduizend kilometer per truck naar de kust moet rijden, is dat in China best duur. Als je die binnenlandse transporten meerekent, kosten spoor en zeevracht ongeveer evenveel vanuit West-China.’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement