Het prille begin van de weg terug via de 1,5 meter-samenleving, zoals Rutte het omschrijft, is begonnen. Maar helaas gaat het nog lang niet altijd goed. Als de zon schijnt en de zomerkriebels komen langzaam boven, wil iedereen graag naar dat terrasje, het park of naar het strand. Die 1,5 meter afstand kan dan een enorme uitdaging zijn, net zoals het samenscholingsverbod. Wie zich er niet aan houdt, kan een forse boete krijgen. Deze ‘coronaboete’ is bovendien niet zomaar een boete. Het is een strafbeschikking, ofwel een vonnis dat wordt opgelegd door het Openbaar Ministerie en waar geen rechter aan te pas komt. Dat het een vonnis is, betekent ook dat je een strafblad krijgt. Of althans, een strafbeschikking hoger dan 100 euro levert een justitiële aantekening op. Die aantekening komt op je strafblad.

Minderjarigen vanaf veertien jaar kunnen ook een aantekening krijgen en dus een strafblad opbouwen. Om dit te voorkomen, krijgen minderjarigen veelal een boete van 95 euro zodat er geen strafblad wordt opgebouwd. Voor meerderjarigen is dit anders. Voor die groep bedraagt de coronaboete 390 euro en dan is het strafblad een feit. Best wel heftig als je erover nadenkt. Denk bijvoorbeeld aan de problemen die het kan opleveren bij het verkrijgen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Steeds meer instanties vragen hierom als voorwaarde om bij hen in dienst te treden. Daarnaast is een VOG vereist bij bepaalde vergunningen of papieren. In de transportwereld zien we deze eis ook steeds meer. Bijvoorbeeld voor het aantonen van de betrouwbaarheid bij het aanvragen van een communautaire vergunning voor de vakbekwaamheid bestuurder, maar ook bij het aanvragen van een chauffeurspas.

Een VOG vraag je aan bij Justis, een overheidsinstantie die alle justitiële aantekeningen registreert. Een coronaboete komt dan dus ook in beeld. Wel is het zo dat er bij het aanvragen van een VOG wordt gekeken naar een specifiek profiel. Zijn er geen justitiële aantekeningen die relevant zijn voor de baan of de vergunning, dan zal Justis meestal besluiten om een verklaring van ‘geen bezwaar’ te verstrekken. Bij de coronaboete zal dit vermoedelijk ook het besluit zijn. Ik verwacht niet dat je geen VOG krijgt vanwege een enkele coronabeschikking. Wel is het iets om je goed bewust van te zijn.

Je kunt een strafbeschikking overigens aanvechten door middel van het aantekenen van verzet. Dat kan binnen twee weken na ontvangst van de boete. Voorwaarde is wel dat u niet betaalt. Het aantekenen van verzet leidt er toe dat de Officier van Justitie er nog eens naar zal kijken en de zaak wellicht voor zal laten komen bij de rechter. Je kan dan, al dan niet met advocaat, de zaak bepleiten. Dat laatste is aantrekkelijker dan het lijkt. De boete zal bij een rechter niet hoger zijn dan het bedrag van de strafbeschikking zelf. Bovendien kunnen er goede redenen zijn om de boete te matigen of voorwaardelijk op te leggen. En tot slot is het nog maar de vraag of het Openbaar Ministerie er aan toekomt om al die zaken op zitting te brengen.

Kevin Vierhout, advocaat

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement