De partijen doen dat in een open brief aan Michel Barnier en David Frost. Ook TLN en Evofenedex hebben de oproep ondertekend.

De schrijvers wijzen er op dat elk jaar ruim 2,3 miljoen vrachtwagens rijden tussen de EU en het VK. Om die keten te beschermen moet er volgens de IRU een deal komen zonder transportvergunningen en quotasystemen.

‘Het commerciële wegvervoer heeft zwaar geleden onder de COVID-19-pandemie’, schrijven de organisaties. ‘Met in 2020 een omzetverlies voor Europese goederenvervoerders 64 miljard euro tot gevolg. Extra kosten door het ontbreken van een overeenkomst zouden een nieuwe klap zijn voor bedrijven.’

Zonder een vrijhandelsovereenkomst zouden Europese en Britse exploitanten te maken krijgen met een lappendeken van nationale regelingen, waarschuwen de briefschrijvers. Met hogere kosten, langere reistijden en potentiële tekorten tot gevolg.