De ILT heeft de KvK-gegevens van verhuisbedrijven vergeleken met gegevens van vergunninghouders bij het NIWO (Stichting Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie). Bij verhuizers zonder vergunning is vervolgens bij het RDW het laadvermogen van hun voertuigen geverifieerd. Uit de inventarisatie blijkt dat ruim 60% van de verhuizers niet over een vergunning beschikt.

De ILT denkt dat veel aanbieders van verhuisdiensten zich niet realiseren dat er regels zijn voor goederenvervoer tegen betaling. Voor het commercieel vervoeren van goederen met een voertuig met een laadvermogen van meer dan 500 kilo is al een vergunning nodig. Voor die vergunning moeten bedrijven voldoen aan eisen van vakbekwaamheid, betrouwbaarheid en kredietwaardigheid.

Telefonische actie

Om verhuizers te wijzen op hun plichten en de risico’s, start de ILT een telefonische actie. De komende maanden worden zo’n 85 verhuisbedrijven gebeld om informatie te verzamelen en bedrijven te wijzen op de regels. Later worden diezelfde bedrijven opnieuw gecontroleerd, zegt de ILT.

De actie is onderdeel van een samenwerking tussen de ILT, de brancheorganisatie voor Erkende Verhuizers (OEV), Codekamer Verhuizen, de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (ISZW), Stichting Vervoersbond Naleving Beroepsgoederenvervoer over de weg (VNB) en Transport en Logistiek Nederland (TLN) om oneerlijke concurrentie en misstanden in de verhuisbranche aan te pakken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement