Daimler kondigde in februari van dit jaar al aan de truck- en busdivisie naar de beurs te willen brengen. Het onderdeel dat wereldwijd meer dan 35 locaties en 100.000 werknemers telt, heeft zeven merken in zijn portfolio, waaronder Mercedes-Benz-trucks, Sestra, Western Start en Freightliner Trucks.

Deze week gaf de Duitse fabrikant van luxe-auto’s meer details vrij. Als een meerderheid van de aandeelhouders zich op 1 oktober achter het plan schaart, moet de truckdivisie aan het einde van het jaar zijn beursdebuut in Frankfurt maken. Daimler, dat zichzelf daarna zal omdopen tot Mercedes-Benz Group, is van plan 35% van de aandelen in Daimler Truck te behouden.

Voorbeeld van Traton

Met de afsplitsing volgt Daimler het voorbeeld van Volkswagen, dat zijn truckdochter Traton in 2019 op eigen benen zette. Traton is op zijn beurt het moederbedrijf van Scania en MAN. Vrachtwagenfabrikant Volvo Group opereert al veel langer als zelfstandig bedrijf.

Ook het moederbedrijf van Iveco, CNH industrial, werkt aan een spinoff. CNH probeert al langer om van de in Turijn gevestigde truckfabrikant af te komen. Na een serie mislukte overnamegesprekken maakte het concern eerder dit jaar bekend toch te kiezen voor een beursgang, die in 2022 plaats zou moeten vinden.

Daimler de grootste

Van de vier grote vrachtwagenfabrikanten is Daimler op dit moment de grootste, met een omzet van bijna 35 miljard euro in 2020. Volvo Group is de tweede grootste fabrikant met een omzet van ruim 32 miljard euro. Traton (22 miljard euro) en de ‘On-Highway’ divisie van CNH Industrial (bijna 16 miljard euro) volgen op plaats drie en vier.

Volgens de Amerikaanse kredietbeoordelaar Fitch zullen de spinoffs goed uitpakken voor de winstgevendheid van de vrachtwagenbouwers. Fitch verwacht dat zij hun winsten kunnen opvoeren tot het niveau van Volvo Group, dat al langere tijd de meest winstgevende van de vier is.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement