De regering in Londen heeft in een verklaring laten weten dat de controles per januari ingevoerd worden in plaats van volgende maand. De Britten spreken daarbij van een ‘pragmatisch nieuw tijdschema’.

In de oorspronkelijke planning zou de Britse douane wegens de brexit vanaf april dit jaar om meer papierwerk vragen bij de import van agroproducten uit de Europese Unie. Vanaf juli zouden ladingen ook fysiek worden geïnspecteerd. De invoering van de controles werd op een gegeven moment echter doorgeschoven naar 1 oktober.

Onder het nieuwe grensregime moeten bij export vanuit de EU naar het VK onder meer snijbloemen, groenten en fruit voorzien zijn van een zogenoemd fytosanitair certificaat. Veel producten die worden gemaakt van dierlijke grondstoffen moeten voorzien zijn van een veterinair gezondheidscertificaat.

Ontsteld

Aan Europese zijde gelden de extra controles al wel voor goederen uit het Verenigd Koninkrijk. Britse exporteurs reageerden daarom eerder ontsteld op de beslissing van hun regering om nieuwe douaneregels voor de invoer uit de Europese Unie uit te stellen.

Als reden voor het eerdere uitstel werd gewezen op de coronacrisis. Bedrijven zouden de mogelijkheid moeten hebben te herstellen van de crisis zonder de administratieve rompslomp. De regering van Boris Johnson vreesde ook dat barrières aan de grens juist op het moment van de versoepeling van lockdowns voor tekorten zouden zorgen.

De Britse belangenorganisatie Fresh Produce Consortium (FPC) waarschuwde onlangs dat ook de Britse overheid zelf niet goed voorbereid is op het nieuwe grensregime. Zo is er volgens de organisatie nog geen adequaat douanesysteem en bestaat er nog altijd onzekerheid over de precieze eisen waar bedrijven straks aan moeten voldoen. De problemen worden verergerd doordat bedrijven in het VK op dit moment moeilijk aan administratief personeel kunnen komen, stelde het FPC.

Aangiften

In de dinsdag gepubliceerde verklaring wijst de regering opnieuw op de impact van de coronacrisis. ‘Bedrijven werden de afgelopen maanden geconfronteerd met een reeks uitdagingen bij het herstel van de wereldwijde pandemie, die de toeleveringsketens in heel Europa heeft getroffen’, zo valt te lezen. ‘Dit is vooral merkbaar in de agri-foodsector, waar vanaf volgende maand nieuwe voorschriften voor de invoer van producten van dierlijke oorsprong zouden worden ingevoerd. In plaats van deze controles nu al in te voeren, heeft de regering geluisterd naar degenen die om een nieuwe aanpak hebben gevraagd om bedrijven meer tijd te geven zich aan te passen.’

De volledige douaneaangiften en -controles worden op 1 januari 2022 ingevoerd. Veiligheids- en beveiligingsaangiften zijn vanaf 1 juli 2022 vereist.

Het nieuwe grensregime voor agroproducten werd eerder door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit de ‘belangrijkste brexitdag van het jaar’ genoemd. Aan het begin van dit jaar waarschuwde de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok al, dat het Nederlandse bedrijfsleven de impact van de nieuwe regels niet moet onderschatten. Nederlandse verladers en transporteurs die naar het VK exporteren, hebben veelal weinig ervaring met douaneformaliteiten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement