Ook wordt het geld gestoken in het vervangen van diesel door alternatieve brandstoffen, zoals biogas of hernieuwbare diesel. Daarnaast investeert PostNL in het aanleggen van laadinfrastructuur en het plaatsen van zonnepanelen.

Volgens PostNL wordt op dit moment 20% van de brieven en pakketten bij de mensen in de straat uitstootvrij bezorgd. De groene cijfers komen vooral op het conto van postbodes die op de fiets of lopend brieven bezorgen. Bij de post is 90% van de bezorging in de laatste kilometer duurzaam.

Groei

Nu al heeft PostNL 1.300 elektrische voertuigen die post en pakketten tot aan de voordeuren kunnen bezorgen. Dit aantal zal de komende jaren fors groeien, aldus het bedrijf. Verder wordt ingezet op slimmere verpakkingen zodat er minder lucht wordt vervoerd. Ook moet het bezorgen en retourneren van pakketten beter worden afgestemd om het aantal gereden kilometers terug te dringen.

Verder rijdt meer dan 30% van het groot transport op alternatieve brandstoffen. Dat moet in 2030 zeker 90% zijn. Tot het moment dat het wagenpark volledig CO2-neutraal is, belooft PostNL de CO2-uitstoot te compenseren.

PostNL had in augustus al bekendgemaakt dat het 450 miljoen euro zou investeren in de komende jaren. Dat geld wordt onder meer gebruikt om het aantal pakketautomaten uit te breiden. Ook worden het netwerk en de capaciteit sneller vergroot. Ook is er geld nodig voor verdere digitalisering. De nu genoemde 80 miljoen euro is onderdeel van dat bedrag.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement