In het vorige week gepubliceerde rapport schrijft de National Audit Office (NAO) dat de infrastructuur die in de Britse havens nodig is voor de grenscontroles nog niet op orde is. Er bestaat nog onduidelijkheid over hoe die controles er precies uit gaan zien en waar ze plaats moeten vinden.

Verladers en transporteurs die handel drijven met het VK moeten volgend jaar voldoen aan nieuwe importeisen. Oorspronkelijk had het nieuwe grensregime op 1 januari van dit jaar in moeten gaan. De Britse regering heeft die datum echter al drie keer naar achter geschoven, waardoor de meeste maatregelen tussen 1 januari en 1 juli 2022 in zullen gaan.

Noodoplossingen

Volgens NAO-directeur Gareth Davies is de Britse regering een heel eind op weg met de controlecapaciteit die nodig is wanneer de grenscontroles in gaan. Tegelijkertijd wijst hij op de tijdelijke noodgrepen die daarvoor nodig waren. ‘Er is nu snel een model nodig dat het risico op problemen vermindert, niet afhankelijk is van tijdelijke noodoplossingen en dat minder complex is voor gebruikers.’

Daarmee haalt de uitgavenwaakhond de bewering van de Britse regering onderuit dat het uitstel alleen nodig was omdat ondernemers niet klaar waren voor het aangescherpte grensregime.

Verstoord

Toch bestaat nog steeds het risico dat ook vervoerders en hun klanten volgend jaar niet goed voorbereid zijn, stelt de NAO. ‘Het is aan de Britse regering en de EU om aan bedrijven in de 27 EU-lidstaten duidelijk te maken wat ze wanneer moeten doen. Lukt dat niet, dan raakt de import van levensmiddelen en andere producten in het VK verstoord.’

Onder het nieuwe grensregime moeten bij export vanuit de EU naar het VK onder meer snijbloemen, groenten en fruit voorzien zijn van een zogenoemd fytosanitair certificaat. Veel producten die worden gemaakt van dierlijke grondstoffen moeten voorzien zijn van een veterinair gezondheidscertificaat.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement