Exploitanten moeten onder de nieuwe normen minimaal douches en wc’s voor mannen en vrouwen, gratis wifi en een 24 uur per dag geopende winkel voor snacks en dranken aanbieden.

Verder komen er certificaten op de niveau’s brons, zilver, goud en platina. Exploitanten die daarvoor in aanmerking willen komen, moeten aan strengere eisen voldoen op het gebied van beveiliging. Een platina truckparking moet onder meer een 1,8 meter hoog hek en allerlei voorzieningen voor camerabewaking, alarmsystemen en verlichting bieden.

Tekort

Uit cijfers van de Europese Unie blijkt dat er in de EU een schreeuwend tekort aan goede truckparkings bestaat. Op dit moment zijn er 7.000 veilige parkeerplaatsen beschikbaar, terwijl elke nacht naar schatting 400.000 vrachtwagenchauffeurs op zoek zijn naar een parking. Volgens de Commissie vindt driekwart van alle ladingdiefstallen plaats op onbeveiligde parkeerplaatsen.

Brussel trok vorig jaar 100 miljoen euro uit voor de ontwikkeling van beveiligde parkeerplaatsen. De Commissie wil dat er langs de hoofdcorridors van het TEN-T netwerk elke 100 kilometer een veilige truckparking komt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement