De Spaanse regering ondertekende de wet al in maart van dit jaar, maar gaf bedrijven tot nu de tijd om zich op de nieuwe regelgeving voor te bereiden. De nieuwe wet is ingesteld om het beroep vrachtwagenchauffeur aantrekkelijker te maken. Spanje kampt namelijk met grote chauffeurstekorten. Er zou een gebrek zijn aan meer dan 15.000 truckers. Het sjouwen met zware lading is vaak een nare bijkomstigheid en zou mensen ervan kunnen weerhouden om voor de baan te kiezen.

Uitzonderingen

Er zijn wel enkele uitzonderingen; chauffeurs die werken voor bijvoorbeeld verhuisdiensten, pakketdiensten of levende dieren vervoeren kunnen wel zelf aan de slag met laden en lossen. Wie uitzonderingen daargelaten toch een chauffeur laat laden of lossen, riskeert een boete tussen de 4.000 en 6.000 euro.

Het verbod geldt voor iedereen die zich op Spaans grondgebied begeeft, dus ook voor internationale transporteurs. Buurland Portugal stelde vorig jaar eenzelfde verbod in. De boete voor overtreding van de wet is daar flink hoger. Portugese bedrijven die het laden en lossen aan de bestuurder overlaten, kunnen maar liefst 15.000 euro boete krijgen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement