Kosten wegvervoer volgend jaar opnieuw flink hoger

Raming Panteia

Het wegvervoer wordt volgend jaar opnieuw flink duurder. De kosten zullen in 2023 8% tot 11,3% hoger liggen dan dit jaar. Bij de voorspelling is de ontwikkeling van de brandstofprijs niet meegenomen.

vrachtwagens trucks transportbedrijven
Foto: Shutterstock

Dat blijkt uit het rapport ‘Kostenontwikkelingen in het wegvervoer 2022-2023’, dat onderzoeksbureau Panteia jaarlijks opstelt in opdracht van TLN en Evofenedex. Loonkosten spelen een grote rol in de kostenstijging, naar verwachting liggen die in 2023 9,37% hoger dan nu het geval is.

De loonkostenontwikkeling voor 2023 is gebaseerd op het cao-akkoord, dat bestaat uit een loonstijging van 7,5%, een eenmalige uitkering van 250 euro per 1 januari, een reiskostenvergoeding en de doorbetaling van verplichte opleidingstijd. Panteia voorspelt verder dat de afschrijvingskosten met 8,0% toenemen en de verzekeringskosten met 8,8%. Kosten van reparatie en onderhoud zullen naar verwachting met 7,2% stijgen.

Brandstofkosten

De ontwikkelingen in de brandstofprijzen zijn net als vorig jaar niet meegenomen in de raming. Veel vervoerders en verladers maken hier vaak afspraken over via een brandstofclausule. Panteia rapporteert wel dat diesel in 2022 gemiddeld met maar liefst 35,7% is gestegen.

Over het lopende jaar zijn de kosten voor wegvervoer flink hoger uitgevallen dan vorig jaar berekend was. Exclusief de brandstofkostenontwikkeling is wegtransport het afgelopen jaar tussen de 5,1% en 8,5% duurder geworden. Volgens de raming van 2021 zouden de kosten met 3,5% tot 5,7% toenemen.

Elektrische voertuigen

Nieuw in het rapport is de kostenontwikkeling van elektrische bakwagens. De kosten van die voertuigen namen in 2022 gemiddeld met 11,3% toe in vergelijking met 2021. De verwachting voor 2023 is een stijging van gemiddeld 8,7%. De kosten voor elektrische bestelauto’s stegen in 2022 met gemiddeld 7,6%, voor volgend jaar is een stijging van 9,2% voorspeld.

Dat de kosten voor wegvervoer ook volgend jaar zouden stijgen, lag in de lijn der verwachting. Brandstof- en energiekosten zijn hoog en als gevolg van de inflatie nemen ook de loonkosten toe. Panteia zou het rapport eigenlijk al in oktober presenteren, maar stelde dat uit omdat TLN nog in onderhandeling was over een nieuwe cao.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Kosten wegvervoer volgend jaar opnieuw flink hoger | NT

Kosten wegvervoer volgend jaar opnieuw flink hoger

Raming Panteia

Het wegvervoer wordt volgend jaar opnieuw flink duurder. De kosten zullen in 2023 8% tot 11,3% hoger liggen dan dit jaar. Bij de voorspelling is de ontwikkeling van de brandstofprijs niet meegenomen.

vrachtwagens trucks transportbedrijven
Foto: Shutterstock

Dat blijkt uit het rapport ‘Kostenontwikkelingen in het wegvervoer 2022-2023’, dat onderzoeksbureau Panteia jaarlijks opstelt in opdracht van TLN en Evofenedex. Loonkosten spelen een grote rol in de kostenstijging, naar verwachting liggen die in 2023 9,37% hoger dan nu het geval is.

De loonkostenontwikkeling voor 2023 is gebaseerd op het cao-akkoord, dat bestaat uit een loonstijging van 7,5%, een eenmalige uitkering van 250 euro per 1 januari, een reiskostenvergoeding en de doorbetaling van verplichte opleidingstijd. Panteia voorspelt verder dat de afschrijvingskosten met 8,0% toenemen en de verzekeringskosten met 8,8%. Kosten van reparatie en onderhoud zullen naar verwachting met 7,2% stijgen.

Brandstofkosten

De ontwikkelingen in de brandstofprijzen zijn net als vorig jaar niet meegenomen in de raming. Veel vervoerders en verladers maken hier vaak afspraken over via een brandstofclausule. Panteia rapporteert wel dat diesel in 2022 gemiddeld met maar liefst 35,7% is gestegen.

Over het lopende jaar zijn de kosten voor wegvervoer flink hoger uitgevallen dan vorig jaar berekend was. Exclusief de brandstofkostenontwikkeling is wegtransport het afgelopen jaar tussen de 5,1% en 8,5% duurder geworden. Volgens de raming van 2021 zouden de kosten met 3,5% tot 5,7% toenemen.

Elektrische voertuigen

Nieuw in het rapport is de kostenontwikkeling van elektrische bakwagens. De kosten van die voertuigen namen in 2022 gemiddeld met 11,3% toe in vergelijking met 2021. De verwachting voor 2023 is een stijging van gemiddeld 8,7%. De kosten voor elektrische bestelauto’s stegen in 2022 met gemiddeld 7,6%, voor volgend jaar is een stijging van 9,2% voorspeld.

Dat de kosten voor wegvervoer ook volgend jaar zouden stijgen, lag in de lijn der verwachting. Brandstof- en energiekosten zijn hoog en als gevolg van de inflatie nemen ook de loonkosten toe. Panteia zou het rapport eigenlijk al in oktober presenteren, maar stelde dat uit omdat TLN nog in onderhandeling was over een nieuwe cao.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement