Het initiatief werd vorig jaar aangedragen door Nederland op de COP26 in Glasgow. Doel van de verklaring is om het wegvervoer in 2050 helemaal emissievrij te maken. In totaal ondertekenden tien nieuwe landen het akkoord in Egypte, waaronder naast de VS ook België en Ierland.

Opvallende afwezigen zijn Duitsland en China. Duitsland is het niet eens met het initiatief omdat er geen woord gerept wordt over e-fuels, brandstoffen die synthetisch worden gemaakt. China is met meer dan 30 miljoen trucks het land met de meeste vrachtwagens ter wereld, maar tekent voorlopig ook nog niet. De Chinese auto- en busfabrikant BYD ondertekende het plan wel. Andere opvallende bedrijven die meedoen zijn Scania, DHL en Heineken.

Ook Oekraïne zette een handtekening onder het plan. Het land sprak de ambitie uit om na de oorlog volledig in te zetten op hernieuwbare brandstoffen. Wat daarbij meespeelt is de wens om minder afhankelijk te worden van Rusland op het gebied van fossiele brandstoffen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement