Eind november bleek al dat Holthausen van de aandelen van de Amerikaanse waterstoftruckfabrikant af wilde. Hyzon beweerde toen dat er nog geen sprake van een deal was. Directe aanleiding voor de breuk met Holthausen was volgens RTV Noord een volgende financieringsronde. De Amerikanen verwachtten van Holthausen dat het mee zou investeren, maar het Groningse bedrijf zou dat niet kunnen opbrengen.

Holthausen werkte iets meer dan twee jaar als joint-venturepartner voor Hyzon. De komst van Hyzon naar Europa werd in juli 2020 aangekondigd. Het Groningse bedrijf had een aandeel van 49,5% in de fabriek, die de naam Hyzon Europe droeg. Max en Carl Holthausen werden door het bedrijf aangesteld als ‘managing directors’, een titel die ze inmiddels hebben overgedragen aan Jacques Fiers van consultancybureau BLMC.

Tegenvallende resultaten

De ambities van Hyzon Europe waren groot en de fabrikant slaagde er al snel in om een aantal grote orders binnen te slepen. Hiringa Energy uit Nieuw-Zeeland bestelde 1.500 waterstoftrucks bij de Groningers, later meldde ook DB Schenker zich. Hyzon kon tot dusver echter slechts een fractie van die bestellingen leveren.

Ook internationaal verloopt het bij Hyzon niet soepel. In 2021 heeft Hyzon wereldwijd naar eigen zeggen 87 waterstoftrucks geleverd aan klanten. Het bedrijf had ook de boekhouding niet op orde, wat uiteindelijk leidde tot het vertrek van ceo Craigh Knight in augustus. Daarna werd een grondige herstructurering aangekondigd. Na de aankondiging kwam ook naar buiten dat Hyzon drie vestigingen van de Duitse carrosseriebouwer Orten toch niet ging overnemen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement