Zowel eigenaar Gert Bras als een groep schuldeisers onder aanvoering van een voormalig boekhouder van het bedrijf hadden het faillissement aangevraagd. Er is een curator aangesteld, maar die was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar.

Bij Kool Transport was al langere tijd sprake van een onwerkbare situatie. Het bedrijf werd vorige zomer overgenomen door de FST Group van Bras, maar daarna ging het bergafwaarts. De leasemaatschappij had de gehuurde vrachtwagens al teruggehaald en het bedrijf had achterstanden met het betalen van de salarissen. een faillissement was daardoor onvermijdelijk geworden.

‘De overname door de FST Group in juni vorig jaar is op z’n zachtst gezegd niet goed uitgepakt’, vertelt Robbim Heins, onderhandelaar bij CNV Vakmensen. ‘Wiens schuld dat is, daar willen we ons op dit moment niet over uitspreken. Of er sprake is geweest van onbehoorlijk bestuur en bestuurdersaansprakelijkheid wordt straks een vraag voor de curator. Voor ons gaat het op dit moment vooral om de werknemers, want zij zitten nu met de brokken.’

‘Raddraaiers’

In een brief aan het personeel wees Bras vorige week nog met een beschuldigende vinger naar een groep ‘raddraaiers’ onder de medewerkers. Zo zou hij door hen met de dood bedreigd worden. Ook medewerkers die zich ziek hadden gemeld zijn volgens hem mede de oorzaak van de teloorgang van Kool.

‘En of de terugtrekking van geleasde voertuigen nu terecht is of niet doet niets af aan de feiten noch de vraag wie dit hebben veroorzaakt en/of hebben gefaciliteerd. De ontstane onzekerheid dwingt klanten nou eenmaal naar andere transporteurs te zoeken die in staat zijn om hun opdrachten goed en snel uit te voeren. En daarmee verdwijnt de grond onder elk bedrijf. Zonder omzet geen toekomst’, aldus Bras in de brief.

Het personeel van Kool Transport verkeerde de afgelopen weken in grote onzekerheid, onder meer doordat de directie voor hen niet bereikbaar was. Ongeveer vijftig bezorgde chauffeurs bezochten daarom dinsdag een door de vakbonden georganiseerde informatiebijeenkomst. Met het faillissement kunnen de medewerkers van Kool formeel ontslagen worden en een uitkering aanvragen of elders aan de slag gaan.

Lees ook: Faillissement aangevraagd voor Kool Transport, vraagtekens bij beleid eigenaar Bras

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement