Op de website van RWG is te lezen dat vervoerders uiterlijk 31 maart 2023 akkoord moeten gaan met de toeslag. ‘Zonder akkoord zal het straks niet mogelijk zijn om een tijdslot te boeken (ook niet buiten piektijden!)’, schrijft RWG. De eigen rijders zijn naar eigen zeggen niet van plan om akkoord te gaan met deze voorwaarden.

Volgens RWG is de toeslag nodig in verband met de drukte op de terminal gedurende de dag. De stuwadoor verwacht zo meer spreiding aan te kunnen brengen in het aan- en afleveren van containers via de weg.

Waarschuwing

De eigen rijders zeggen dat RWG het onmogelijke van hen vraagt. ‘Wij zullen een boycot afroepen vanaf 1 april 2023 voor de RWG-terminal te Rotterdam’, schrijft Rene Sloof op de website van de Vern. Het is volgens hem een waarschuwing voor verladers.

‘Omdat de kosten van een chauffeur na normale werktijden 130% zijn en in de weekenden zelfs tot 200% kunnen oplopen, moet u begrijpen dat het niet meer lonend is om containers te rijden welke via deze terminal worden afgehandeld’, waarschuwt Sloof. RWG wil niet reageren op de aangekondigde boycot.

Korting op toegangspas

De toeslag zal in rekening worden gebracht door Secure Logistics. Vervoerders die de RWG-terminal vaak bezoeken, krijgen korting op de toegangspas van Secure Logistics, de CargoCard.

‘Voor vervoerders die jaarlijks meer dan zestig keer, per CargoCard, een tijdslot boeken volgt er een restitutie in de kosten van de door hen in gebruik genomen CargoCards. Deze voorwaarde geldt 1 jaar na start facturatie’, is te lezen op een informatiepagina van RWG over de toeslag.

Juridische grond

RWG wilde de piektoeslag aanvankelijk per 1 februari invoeren. Vervoerders moesten daar voor 31 december mee akkoord gaan. In december maakten TLN en de Vern bekend dat de toeslag werd opgeschort tot maart en dat er een gesprek met RWG zou plaatsvinden. TLN hoopte het plan van RWG op juridische grond te kunnen dwarsbomen.

RWG ging op 25 januari met onder andere TLN en de Vern om tafel. Over de uitkomst van die vergadering doen de partijen nog geen uitspraken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement