Om het gebruik te stimuleren, riepen Noord-Brabant en Limburg vorig jaar een subsidie in het leven. Voor transportbedrijven liep het tijdvak voor de regeling aanvankelijk tot 31 juli 2023, dat is nu verlengd tot 30 september. Het subsidieplafond gaat omhoog van 700.000 naar 1.000.000 euro.

Niet alleen transporteurs komen in aanmerking voor subsidie, ook leveranciers van de software kunnen van de regeling gebruikmaken. Voor hen komt er een extra subsidie van 200.000 euro beschikbaar, die ze van 1 maart tot 1 mei 2023 kunnen aanvragen. Evaluatie van de subsidies vindt in 2024 plaats.

Minder uitstoot

Door heel Nederland zijn een paar duizend verkeerslichten die met vrachtwagens kunnen verbinden. Chauffeurs ontvangen via slimme software ook actuele informatie over ongelukken of werkzaamheden.

Noord-Brabant en Limburg willen met de slimme systemen de doorstroom van het wegvervoer bevorderen. Volgens hen zorgt het voor aanzienlijk minder dieselverbruik als vrachtwagens minder vaak moeten afremmen en optrekken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement