Het ministerie baseert de toename op een toenemende bevolkingsgroei van ruim 5% en de groei van het bbp van 52%. Volgens het onderzoek blijven vrachtwagens ook in de toekomst de belangrijkste manier van transport. De totale capaciteit zal in 2051 op 767 miljard tonkilometer liggen, voorspelt het ministerie, een toename van ruim 50%.

De onderzoekers voorspellen ook een toename in vrachtvolume via spoor, dat groeit met 33% tot 172 miljard tonkilometer. Het aandeel van spoorvervoer daalt wel met 1,7% naar 17,3%. Naar verwachting zullen er in 2051 ongeveer evenveel goederen over water vervoerd worden, waardoor het aandeel van de scheepvaart zakt tot 5,2%.

Spoorwegen op limiet

Een modal shift naar spoor of binnenvaart zien de Duitsers niet gebeuren. Volgens transportminister Volker Wissing heeft Duitsland veel industriegebieden die te ver van een spoorverbinding liggen om een sluitend spoornetwerk op te zetten. Wissing pleit daarom voor de aanleg van meer wegen.

De spoorsector is verontwaardigd over de plannen van het ministerie. Volgens brancheorganisatie Die Güterbahnen zou het aandeel van spoorvervoer kunnen groeien tot 35%, maar komt Wissing zijn beloftes voor de sector niet na. De organisatie vreest voor een verwaarlozing van de spoorwegindustrie en denken dat de aanleg van nieuwe spoortrajecten nog langer op zich laat wachten. Volgens Wissing blijft spoorvervoer belangrijk, maar zit het spoorwegennet van Duitsland al op de limiet.

Tegenwerkers wakkerschudden

De brancheorganisatie voor wegvervoerders BGL is juist blij met de voorspellingen. ‘Deze verkeersvoorspelling van minister Wissing moet eindelijk de tegenwerkers in de regering wakker schudden’, zegt woordvoerder Dirk Engelhardt.

‘In Duitsland hebben we vervallen bruggen, een nijpend tekort aan chauffeurs en is de netwerkuitbreiding voor laadinfrastructuur nog ver weg. De oplossingen voor deze problemen liggen op tafel, de implementatie ervan moet nu met hoge prioriteit worden aangepakt’, aldus Engelhardt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement