Dat melden ingewijden aan persbureaus Reuters en Bloomberg. Daarmee is een belangrijke eerste stap gezet om de logistieke dochter af te stoten. Eerder was al bekend geworden dat deze banken waren benaderd om het verkoopproces te begeleiden.

Geïnteresseerden in de koop van DB Schenker, waar analisten een prijskaartje van 20 miljard euro aan hebben opgehangen, zijn onder meer het Deense DSV en een aantal Amerikaanse investeringsfondsen. De vraag is echter of zij met het slechtere  beursklimaat wel voldoende kapitaal bij beleggers kunnen ophalen voor de miljardenkoop.

Ook de Duitse transportmiljardair Klaus Michael Kuehne, toonde interesse in Schenker, maar wil alleen een minderheidsbelang. Kuehne heeft de meerderheid van de aandelen in Schenker-concurrent K+N in handen en weet dat een overname van de DB-dochter zou kunnen stuiten op een veto van de Duitse en Europese mededingingsautoriteiten. Hetzelfde maakt een koop door Deutsche Post DHL onwaarschijnlijk. Zowel K+N als DHL zouden met Schenker een te grote marktpositie verwerven in de Duitse markt.

Deal in derde kwartaal

De raad van commissarissen van DB heeft Schenker eind vorig jaar na veel politieke druk van de Bondsregering in Berlijn in de etalage gezet. De Duitse liberale verkeersminister Volker Wissing zei in januari dat het verkoopplan ‘precies op het juiste moment’ kwam omdat overnamesommen nog op een historisch hoog niveau liggen. Of dat nu nog zo is, is maar de vraag gelet op de dalende winstcijfers in de logistiek over het laatste kwartaal van 2022. Een verkoop van Schenker wordt op zijn vroegst in het derde kwartaal van dit jaar verwacht.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement