De Tiroolse regering laat weten dat de twee bewindsmannen daarover hebben gesproken tijdens een ‘persoonlijke ontmoeting’ in Innsbruck, eerder deze maand.

Als alternatief voor de blokafhandeling zou er een systeem met tijdslots moeten komen, aldus de ministers. Vervoerders kunnen dan gratis een tijdslot boeken, waarbij het aantal beschikbare slots afhankelijk is van de capaciteit op de doorgangsroute op die dag. De Duitsers en Oostenrijkers verwachten dat een dergelijk systeem de doorstroming en planbaarheid van het transitoverkeer door Tirol aanzienlijk kan verbeteren. Wanneer de tijdslots kunnen worden ingevoerd, is echter nog niet duidelijk.

Volgens de Tiroolse minister Zumtobel werken de beide deelregeringen aan ‘constructieve oplossingen’ om de Brennerroute te ontlasten. ‘Het slotsysteem biedt kansen om de belasting door het gestaag toenemende transitoverkeer te verminderen voor inwoners, het milieu en de infrastructuur.’

Anti-transitbeleid

Tirol voert al ruim 15 jaar een actief anti-transitbeleid, met rijverboden die het vrachtverkeer over de Brenner-route ernstig belemmeren. De deelstaat probeert sinds 2017 met de dosering van het vrachtverkeer de verkeersdrukte op de snelweg A12 in te perken. Volgens de Tirolers is dat nodig om de bereikbaarheid op peil te houden en de milieudruk te verminderen. In de eerste helft van dit jaar is de maatregel op 24 dagen van kracht, zo maakte de Tiroolse regering eerder bekend.

De maatregel leidt tot grote ergernis bij vervoerders op de route vanwege de vele opstoppingen. Vorige week ontstond aan de Duitse kant van de grens een file van bijna dertig kilometer toen de Tirolers besloten nog slechts honderd vrachtwagens per uur door te laten. Tijdens eerdere afsluitingen werd melding gemaakt van files tot wel zeventig kilometer, met wachttijden van tien uur.

Door de steeds terugkerende megafiles besloot Beieren afgelopen zomer om zelf ook een flink aantal wegen af te sluiten voor het vrachtverkeer. De Duitse deelstaat probeert daarmee te voorkomen dat truckers hun heil zoeken in alternatieve sluiproutes om naar Oostenrijk te komen.

Onaanvaardbare inperking

Tegenstanders van de Blockabfertigung proberen sinds enkele jaren ook actie af te dwingen bij de Europese Commissie. Vorige maand riep de Duitse brancheorganisatie BGL Brussel nog op om eindelijk een einde te maken aan de maatregel, die volgens transportkoepel een onaanvaardbare inperking is van het vrije verkeer van goederen en personen in Europa.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement