Op de Maasvlakte, ten oosten van baggerdepot De Slufter, ligt een van de grootste beveiligde truckparkings ter wereld. Met plaats voor 567 vrachtwagens is Maasvlakte Plaza qua security een utopia in een wereld waarin beveiligde parkeerplaatsen voor vrachtwagens een zeldzaamheid zijn, maar op een druilerige donderdagavond in februari ligt de gezelligheid op de truckparking niet voor het oprapen.

Zover het oog reikt draait alles om industrie en transport. Entree is alleen weggelegd voor bevoegden: de chauffeurs die hun toegangskaart scannen en de parking via een poortje betreden. Ondanks de desolate omgeving hangt er in het bijbehorende restaurant een gemoedelijke sfeer. Het is rond etenstijd. Veel chauffeurs zoeken de warmte van het restaurant op. Er wordt bier gedronken en de truckers praten met elkaar de dag door.

Toch was het volgens Emiel (48), zelf al bijna dertig jaar achter het stuur, vroeger beter. Hij heeft veel zien veranderen tijdens zijn loopbaan als chauffeur. ‘De sfeer is weg’, doet Emiel zijn beklag. ‘Niemand zit meer in de wegrestaurants. Vroeger maakte je hier gezellig een praatje met de mensen, maar vaak eten chauffeurs nu in de cabine.’

Helemaal niet gezellig

Het truckersleven is een stukje individualistischer geworden volgens Emiel. De tweedeling tussen Nederlandse chauffeurs en veelal Oost-Europese chauffeurs speelt daar een rol in, stelt hij. In het restaurant is vanavond vooral Nederlands te horen. ‘Die mannen met witte kentekenplaten blijven allemaal in hun vrachtwagen’, aldus Emiel. ‘Helemaal niet gezellig.’ Collega Monique, die naast hem aan tafel zit, snapt de buitenlandse truckers wel. ‘Ik vind dat het ook aan hun werkgevers ligt. Ze krijgen maar weinig betaald.’

Restaurant Maasvlakte Plaza
Restaurant bij de Maasvlakte Plaza. Foto: Marco De Swart

Volgens Monique zijn het de prijzen van het restaurant in combinatie met de lage lonen die de chauffeurs in de cabine houden. Ook in het restaurant bij Maasvlakte Plaza betaal je al snel twintig euro voor een maaltijd met drankje. ‘Als ik in m’n eentje ergens sta, eet ik ook m’n cabine hoor’, voegt Monique eraan toe. Helemaal alleen is ze niet: hond Shadow gaat overal mee naartoe, voor de gezelligheid.

Veel truckparkings zijn niet bepaald vrouwvriendelijk. Sanitair ontbreekt of is ernstig vervuild. Maasvlakte Plaza geeft het goede voorbeeld. Er zijn aparte toiletten en douches voor mannen en vrouwen, precies zoals de Europese regels sinds april 2022 voorschrijven. Het maakt het beroep van vrachtwagenchauffeur aantrekkelijker voor alle geslachten, hoewel het leeuwendeel nog steeds man is.

Camping

De truckparking heeft iets weg van een camping. In het washok lopen chauffeurs op slippers heen en weer. Overdag kun je gratis parkeren op de beveiligde parking. Sta je er een hele nacht, dan kan het bedrag oplopen tot 15,50 euro.

Die prijs per nacht die Maasvlakte Plaza hanteert is schappelijk in vergelijking met sommige andere beveiligde locaties. In Duitsland opende XXLKW onlangs een parking langs de A9 tussen Berlijn en Leipzig om iets aan de nijpende tekorten te doen. Chauffeurs blijven er echter weg vanwege de prijs. Een verblijf van tien tot twaalf uur kost er 35 euro, daarna loopt het bedrag nog verder op tot een maximum van 65 euro vanaf 24 uur. In een poging de klandizie op te krikken, wil XXLKW nu een korting invoeren van 50% als er een tweede truck van hetzelfde bedrijf op de parkeerplaats komt staan.

Prijslijst

Prijzen voor een overnachting op een beveiligde parkeerplaats in Europa variëren sterk, deels afhankelijk van het beveiligingsniveau. In Venlo betalen chauffeurs voor een van de 225 plaatsen 1,50 euro per uur, met een maximum van vijftien euro. In Duinkerke betalen overnachters bij DK Truckparkings dertig euro voor twaalf uur. Er is daar plek voor 590 trucks, meer dan op de Maasvlakte dus. In het Verenigd Koninkrijk kan het zelfs nog groter. Op de Ashford Truckstop kunnen tot wel 660 vrachtwagens staan. Chauffeurs moeten daar diep in de buidel tasten: een verblijf van langer dan twee uur kost maar liefst 42 euro. Ze krijgen dan wel een voucher voor een maaltijd en mogen een keer douchen.

Maasvlakte Plaza werd geopend in 2017 en bood aanvankelijk plaats voor 357 vrachtwagens. Drie jaar later werd de parking uitgebreid met 210 plaatsen. Maasvlakte Plaza claimde op dat moment de grootste bewaakte parkeerplaats ter wereld te zijn.

Lang niet genoeg

Toch is zelfs dat niet altijd genoeg, vertellen de chauffeurs. ‘Als je ’s avonds na acht uur aankomt, heb je kans dat het vol is’, vertelt Emiel. ‘Dan kan je kiezen: of je parkeert ergens langs de weg, of je rijdt door en riskeert dat je de maximale rijtijd overschrijdt.’ Ook deze avond is het druk op de parking, maar helemaal vol staat het niet.

In Europa zijn ongeveer driehonderdduizend parkeerplaatsen voor vrachtwagens. Slechts zevenduizend daarvan zijn beveiligd, lang niet genoeg voor het Europese wagenpark. Naar schatting zoeken zo’n vierhonderdduizend vrachtwagenchauffeurs iedere nacht een plaats om te staan. De Europese Unie stelde afgelopen september nog 250 miljoen euro beschikbaar voor de aanleg en het onderhoud van beveiligde truckparkings. De Europese Commissie wil dat er langs de hoofdcorridors van het TEN-T netwerk elke honderd kilometer een veilige truckparking komt. Ook Maasvlakte Plaza is deels bekostigd met Europees geld.

De chauffeurs op de parkeerplaatsen herkennen zich dan ook in de problematiek. ‘De parkeerplaatsen zijn wel eens vol, ja. Ik sta ook regelmatig langs de weg’, beaamt Artjom (27) uit Wit-Rusland. Hij parkeert zijn vrachtwagen achteruit in en springt uit de cabine. Op Maasvlakte Plaza gaat hij zijn verplichte 45 minuten rust doorbrengen. En hoewel het al tegen zevenen loopt, moet hij daarna nog door naar Duitsland.

Als een parking vol is, maakt Artjom van de nood een deugd. ‘Het is hier prima, maar er is geen vertier. Ik sta liever in de buurt van wat bebouwing. Dan kun je ‘s avonds nog even de stad in.’ Boetes voor foutparkeren krijgt hij naar eigen zeggen zelden. ‘Als er geen bord staat, mag je er parkeren.’ Op industrieterreinen op de Maasvlakte geldt een parkeerverbod, maar op rustplaatsen langs de snelweg is het vaak toegestaan om een vrachtwagen te parkeren.

Ladingdiefstallen

Ongeveer driekwart van de ladingdiefstallen vindt plaats buiten onbeveiligde parkings. De Nederlandse overheid wil de beveiligde parkeerplaatsen dan ook uitbreiden. Tot 2024 komen er minimaal zestienhonderd beveiligde parkeerplekken bij.

Op Maasvlakte Plaza lijken de zaken goed geregeld te zijn. De truckers kunnen er met een gerust hart overnachten. Morgen gaat de reis weer verder, naar de Achterhoek, Duitsland of nog verder. Het is voor de chauffeurs te hopen dat er snel meer locaties als deze aangelegd worden.

Limburg

In Limburg is de parkeerproblematiek groot. Vrachtwagenchauffeurs die Duitsland niet in kunnen wanneer daar een rijverbod voor vrachtwagens geldt, brengen soms meerdere dagen door op locaties die daar niet geschikt voor zijn. In Limburg loopt daarom sinds september een proef met omheinde parkings langs het hoofdwegennet.

‘ln de provincie Limburg, en overigens langs de gehele goederencorridor Zuidoost, is een tekort aan vrachtwagenparkeerplaatsen’, schreef de provincie vorig jaar aan minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat. Volgens de provincie kan onveilig parkeren leiden tot onder meer ladingdiefstallen, mensenhandel, prostitutie, drugsoverlast en ook verkeersonveilige situaties doordat chauffeurs niet goed kunnen uitrusten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement