Verkopen e-trucks nemen vlucht: groei van 1300% in eerste kwartaal

Elektrische vrachtwagens

De verkoop van elektrische vrachtwagens gaat hard omhoog. In het eerste kwartaal werden 185 stekkertrucks en plug-in hybride vrachtwagens op kenteken gezet. Een jaar eerder waren dat er nog een schamele dertien.

zero emissie TVM e-truck
Foto: TVM

Dat blijkt uit cijfers van automobielkoepel Acea. In drie maanden tijd gingen daarmee meer e-trucks over de toonbank dan in heel 2022, toen het aantal in Nederland verkochte elektrische vrachtwagens uitkwam op 145. Ook het aandeel e-trucks neemt snel toe. In het eerste kwartaal van dit jaar betrof 4% van alle truckverkopen een elektrisch exemplaar, tegen 1,1% een jaar geleden. Acea maakt hierbij geen onderscheid tussen batterij-elektrisch en plug-in hybride.

Door de snelle toename groeide het aantal batterij-elektrische en hybride trucks in ons land in één kwartaal bovendien met ongeveer de helft. Uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) blijkt namelijk dat er rond de jaarwisseling nog 306 batterij-elektrische en 56 hybride vrachtwagens rondreden in ons land.

De Nederlandse markt is nu goed voor 20% van de Europese verkoop van elektrische vrachtwagens. Alleen in Duitsland (338 stuks) rolden in de eerste drie maanden van dit jaar meer elektrische vrachtauto’s de showroom uit. Het Europese totaal van 939 elektrische vrachtwagens is een verzesvoudiging ten opzichte van het eerste kwartaal van 2022.

Subsidie

De opkomst van de elektrische vrachtwagen in Nederland hangt samen met subsidiegeld dat sinds 2022 beschikbaar is. Bij de laatste aanvraagronde voor deze zogenoemde AanZET-regeling was vorige maand 30 miljoen euro te verdelen. Daarmee kon de aanschaf van 400 nieuwe trucks ondersteund worden. De vraag was echter vier keer zo groot, waardoor veel ondernemers achter het net visten.

Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat heeft inmiddels laten weten op zoek te gaan naar extra geld voor de regeling. Vorig jaar besloot het kabinet ook al om het subsidiepotje op te hogen. Aanvankelijk zou voor de regeling in drie jaar tijd slechts 40 miljoen euro beschikbaar komen.

Het aantal nieuwe stekkertrucks zal de komende jaren flink omhoog moeten om aan de Europese doelstellingen te voldoen. De Europese Commissie wil in 2030 minimaal 400.000 e-trucks de Europese wegen op hebben. Vanaf dan moeten er jaarlijks nog eens 100.000 bij komen.

De overstap naar zero-emissievrachtwagens staat centraal tijdens het Congres Zero-emissie Stadslogistiek, op 7 juni in Amersfoort. Meer informatie over dit evenement vind je hier.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Verkopen e-trucks nemen vlucht: groei van 1300% in eerste kwartaal | NT

Verkopen e-trucks nemen vlucht: groei van 1300% in eerste kwartaal

Elektrische vrachtwagens

De verkoop van elektrische vrachtwagens gaat hard omhoog. In het eerste kwartaal werden 185 stekkertrucks en plug-in hybride vrachtwagens op kenteken gezet. Een jaar eerder waren dat er nog een schamele dertien.

zero emissie TVM e-truck
Foto: TVM

Dit artikel verder lezen?

Word nu abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de transportsector. 

Abonneer nu