De omzetstijging kwam vooral op het conto van de divisie internationaal transport, waar Waberer’s 16,9% groei zag en uitkwam op 111 miljoen euro. De Hongaren wisten voor deze tak het afgelopen jaar naar eigen zeggen meer multinationals aan te trekken als klant. Verder voerde het bedrijf tariefsverhogingen door van 16% en is het gelukt om het aantal kilometers per voertuig per dag met 3% op te voeren. De brandstofprijzen hadden het afgelopen jaar volgens Waberer’s weinig invloed op de omzetgroei.

Ook de divisie voor regionale contractlogistiek noteerde groei, naar een omzet van 50,1 miljoen euro (+3,6%). Vooral distributie-activiteiten in het thuisland, levering naar consumenten en de overname van koelvervoerder Gyamati Trans droegen daaraan bij. Hoewel de distributietak in omvang op het tweede plan staat bij Waberer’s, is de marge veel groter dan in het internationale wegvervoer. Met een bedrijfsresultaat (ebit) van 4 miljoen euro geldt deze tak samen met de verzekeringsactiviteiten binnen Waberer’s nu als winstmotor.

Strategie

Ceo Zsolt Barna ziet in de goede resultaten bewijs dat Waberer’s op de goede weg is met zijn nieuwe strategie. Sinds 2020 zet de Hongaarse transportreus in op vaste trade lanes en contractlogistiek en wil het zich verder terugtrekken uit het spotvervoer. ‘Ook wij ondervinden de effecten van de verslechterende economie, maar op dit moment worden vooral de prijzen op de spotmarkt daardoor geraakt. Die wordt steeds minder belangrijk in ons portfolio.’

Verder verwacht Barna in het lopende jaar de vruchten te plukken van diversifiëring van zijn activiteiten in Hongarije. ‘Vooral de markt voor FMCG en levensmiddelen verslechtert, maar die neergang wordt op dit moment gecompenseerd door stabiele volumes in onder meer de automotive industrie.’ Om verdere groei in de binnenlandse activiteiten mogelijk te maken, zet Waberer’s in op vergroting van zijn warehousingcapaciteit. De bouw van een eerste nieuwe loods is nu bezig en een tweede investering staat op de planning, aldus Barna.

Chauffeurtstekort

Waberer’s telde in het eerste kwartaal 6.000 medewerkers, waaronder 3.655 vrachtwagenchauffeurs. In een toelichting zegt het bedrijf niet geraakt te worden door het chauffeurstekort. Sinds Waberer’s in de tweede helft van 2022 een nieuw salarishuis heeft ingevoerd, lukt het om de vlootcapaciteit van 2.832 trucks volledig te benutten.

In het eerste kwartaal ging verder de eigendomsstructuur bij Waberer’s flink op de schop. Via een aantal overnames wist István Tiborcz, de schoonzoon van de Hongaarse premier Viktor Orbán, zijn belang in Waberer’s te vergroten tot bijna 50%. Oprichter en naamgever van de Hongaarse wegvervoerder György Wáberer is uit het bedrijf gestapt.

Waberer’s schreef vorig jaar voor het eerst sinds 2017 weer zwarte cijfers. De nettowinst over 2021 kwam uit op 18,1 miljoen euro, een verbetering van 33,3 miljoen euro. De omzet bedroeg 590,8 miljoen euro, 4% meer dan een jaar eerder.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement