De controles maakten deel uit van een actieweek die werd georganiseerd in het kader van de programma’s Transport Facilitated Organized Crime en Weerbare Sierteeltsector. ‘Door internationale transportbewegingen is de sierteeltsector interessant voor criminelen. Zij maken graag misbruik van het bestaande logistieke netwerk om bijvoorbeeld ook wapens en drugs te laten vervoeren’, schrijft de politie in een toelichting.

Bij de controles werden zes chauffeurs aangehouden die onder invloed waren. Ook arresteerde de politie twee verdachten die op heterdaad betrapt werden op diefstal op de veiling. Verder namen de controleurs een gestolen voertuig, 60.000 euro cashgeld, illegale tabakswaren, een steekwapen en een handelshoeveelheid verdovende middelen in beslag.

Bij de controles zijn ook gesprekken met chauffeurs en ondernemers gevoerd om de bewustwording en weerbaarheid tegen ondermijning te vergroten. De actie werd uitgevoerd door de politie Eenheid Den Haag en de Landelijke Eenheid, samen met de Belastingdienst, de douane en de Nederlandse Arbeidsinspectie. De douane voerde ruim dertig scans uit en de arbeidsinspectie controleerde meer dan zeventig chauffeurs. In tenminste negen gevallen volgt nader onderzoek.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement