Uit het onderzoek, uitgevoerd door adviesbureau Frontier Economics, blijkt dat de directe productiekosten voor een truck hard omhoog gaan door extra investeringen die fabrikanten moeten doen om te kunnen voldoen aan de eisen. Het genoemde bedrag zijn de directe meerkosten voor de truckbouwers. De impact op de uiteindelijke verkoopprijs zou nog een stuk hoger kunnen uitvallen, aldus Frontier.

In de eigen effectrapportage bij het voorstel voor Euro 7 gaat de Europese Commissie uit van 2.800 euro aan meerkosten. De kosten voor de sector over een periode van 25 jaar komen daarmee op 18 miljard euro, zo heeft Brussel becijferd.

Zero-emissie

Acea klaagt al sinds de presentatie van de norm in november vorig jaar over de hoge investeringen die van fabrikanten gevraagd worden. Brussel negeert met de plannen de verschuiving naar zero-emissievoertuigen, stelt de organisatie.

Euro 7 wordt de opvolger van de huidige Euro-VI-norm, die volgens Acea al de ‘strengste eisen voor de uitstoot van NOx en fijnstof ter wereld’ bevat. Naast normen voor de motor schrijft Euro 7 ook voor dat de uitstoot door remmen en banden omlaag moet.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement