Polen sluit grens geheel voor trucks van Rusland en Belarus

Sancties verscherpt

Het Poolse ministerie van Binnenlandse Zaken gooit vanaf donderdag 1 juni de grens dicht voor alle trucks, trekkers en opleggers en andere vrachtwagencombinaties met een Russische of Belarussische nummerplaat.

Foto: Jan Kaminski, Shutterstock

De maatregel is een verdere aanscherping van de sancties tegen de regering in Minsk, meldt het Duitse persagentschap DPA. Zo heeft Polen eerder al 365 vertegenwoordigers van de Belarussische regering op de sanctielijst gezet. Ze zijn persona non grata in Polen. Ook werden eerder dit jaar al een aantal grensovergangen gesloten voor trucks uit Belarus.

Vonnis

Met het compleet dichtgooien van de grens tussen de twee landen spreekt de Poolse regering nogmaals zijn ongenoegen uit over de recente veroordeling tot acht jaar gevangenisstraf door het Hoger Gerechtshof in Belarus van de journalist Andrzej Poczobut, die behoort tot de Poolse minderheid in het land. Hij werd eerder al veroordeeld door een lagere rechtbank voor het ‘aanzetten tot haat’ en het ‘oproepen tot activiteiten tegen Belarus’. Dat vonnis is nu in hoger beroep bevestigd en wordt door de Poolse regering omschreven als een ‘draconisch vonnis’.

Al tijdens het begin van de rechtszaak in februari van dit jaar sloot Polen de belangrijke grensovergang (Bobrowniki) voor het beroepsgoederenvervoer van en naar de oosterbuur uit protest tegen het showproces. Dat leidde tot tegenmaatregelen door Minsk, waarbij het Poolse trucks bijna onmogelijk werd gemaakt nog langer de gemeenschappelijke grens te passeren. Eind februari sloot Polen ook de grensovergang Kukuryki-Koroszczyn voor trucks van Belarus.

Omzeilen

Dat nu de grens geheel dicht gaat heeft er alles mee te maken dat wegvervoerders uit Belarus de sanctieregels omzeilden door hun trailers achter een trekker met een Poolse nummerplaat te plaatsen. Dat is vanaf morgen niet meer mogelijk. Niet nader toegelicht is waarom ook Russische trucks en trailers nu niet langer de Poolse grens mogen passeren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Polen sluit grens geheel voor trucks van Rusland en Belarus | NT

Polen sluit grens geheel voor trucks van Rusland en Belarus

Sancties verscherpt

Het Poolse ministerie van Binnenlandse Zaken gooit vanaf donderdag 1 juni de grens dicht voor alle trucks, trekkers en opleggers en andere vrachtwagencombinaties met een Russische of Belarussische nummerplaat.

Foto: Jan Kaminski, Shutterstock

De maatregel is een verdere aanscherping van de sancties tegen de regering in Minsk, meldt het Duitse persagentschap DPA. Zo heeft Polen eerder al 365 vertegenwoordigers van de Belarussische regering op de sanctielijst gezet. Ze zijn persona non grata in Polen. Ook werden eerder dit jaar al een aantal grensovergangen gesloten voor trucks uit Belarus.

Vonnis

Met het compleet dichtgooien van de grens tussen de twee landen spreekt de Poolse regering nogmaals zijn ongenoegen uit over de recente veroordeling tot acht jaar gevangenisstraf door het Hoger Gerechtshof in Belarus van de journalist Andrzej Poczobut, die behoort tot de Poolse minderheid in het land. Hij werd eerder al veroordeeld door een lagere rechtbank voor het ‘aanzetten tot haat’ en het ‘oproepen tot activiteiten tegen Belarus’. Dat vonnis is nu in hoger beroep bevestigd en wordt door de Poolse regering omschreven als een ‘draconisch vonnis’.

Al tijdens het begin van de rechtszaak in februari van dit jaar sloot Polen de belangrijke grensovergang (Bobrowniki) voor het beroepsgoederenvervoer van en naar de oosterbuur uit protest tegen het showproces. Dat leidde tot tegenmaatregelen door Minsk, waarbij het Poolse trucks bijna onmogelijk werd gemaakt nog langer de gemeenschappelijke grens te passeren. Eind februari sloot Polen ook de grensovergang Kukuryki-Koroszczyn voor trucks van Belarus.

Omzeilen

Dat nu de grens geheel dicht gaat heeft er alles mee te maken dat wegvervoerders uit Belarus de sanctieregels omzeilden door hun trailers achter een trekker met een Poolse nummerplaat te plaatsen. Dat is vanaf morgen niet meer mogelijk. Niet nader toegelicht is waarom ook Russische trucks en trailers nu niet langer de Poolse grens mogen passeren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement