Denemarken krijgt trucktol vanaf 2025

Opbrengst: 335 miljoen euro per jaar

Denemarken voert vanaf 2025 een tol in voor vrachtwagens boven de twaalf ton. Dat heeft het Deense parlement recent in grote meerderheid besloten.

Foto: Shutterstock

De kilometerheffing moet jaarlijks 2,5 miljard Deense kronen (335 miljoen euro) opleveren voor de schatkist van Denemarken. Het geld is bestemd voor toekomstige investeringen in nieuwe wegen, waaronder snelwegen, in het Scandinavische land.

Het Deense wegvervoerorganisatie ITD was tegen de invoering van de trucktol en had graag gezien dat de politiek had gekozen voor een verhoging van de accijnzen op diesel om het onderhoud en aanleg van wegen te financieren.

De trucktol zal in twee etappes worden ingevoerd in Denemarken, waarbij tot 2028 alleen de eerste 11.000 kilometer in rekening worden gebracht. Daarna ligt het plafond op 75.000 kilometer. De On Board Unit (OBU) aan boord van de trucks houdt daarbij het aantal afgelegde kilometers bij. De precieze hoogte van de tol is verder afhankelijk van de milieu-en gewichtsklasse van de vrachtwagen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Denemarken krijgt trucktol vanaf 2025 | NT

Denemarken krijgt trucktol vanaf 2025

Opbrengst: 335 miljoen euro per jaar

Denemarken voert vanaf 2025 een tol in voor vrachtwagens boven de twaalf ton. Dat heeft het Deense parlement recent in grote meerderheid besloten.

Foto: Shutterstock

De kilometerheffing moet jaarlijks 2,5 miljard Deense kronen (335 miljoen euro) opleveren voor de schatkist van Denemarken. Het geld is bestemd voor toekomstige investeringen in nieuwe wegen, waaronder snelwegen, in het Scandinavische land.

Het Deense wegvervoerorganisatie ITD was tegen de invoering van de trucktol en had graag gezien dat de politiek had gekozen voor een verhoging van de accijnzen op diesel om het onderhoud en aanleg van wegen te financieren.

De trucktol zal in twee etappes worden ingevoerd in Denemarken, waarbij tot 2028 alleen de eerste 11.000 kilometer in rekening worden gebracht. Daarna ligt het plafond op 75.000 kilometer. De On Board Unit (OBU) aan boord van de trucks houdt daarbij het aantal afgelegde kilometers bij. De precieze hoogte van de tol is verder afhankelijk van de milieu-en gewichtsklasse van de vrachtwagen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement