De omzet lag met ruim 1,5 miljard euro bijna 20% hoger dan in 2021, terwijl het bedrijfsresultaat (ebitda) een toename liet zien van 37,3% naar 161 miljoen euro. Het goede jaarresultaat leverde uiteindelijk een versterking van de eigen kapitaalpositie op van 42 miljoen euro naar 466 miljoen euro.

Hoge benuttingsgraad

Hoyer schrijft de hogere omzet vooral toe aan de door de hoge energieprijzen gestegen inflatie in het chemie-transport, maar ook in het brandstof-en asfaltvervoer. Dat het resultaat voor belastingen nog hoger uitviel verklaart het bedrijf met een betere planning van de transporten en een hogere benuttingsgraad van het wagenpark.

Voor het lopende boekjaar komt Hoyer met een kleine winstwaarschuwing, waarbij de resultaten naar verwachting ‘duidelijk’ onder het niveau van 2022 zullen komen te liggen. Vooral de transport van Duitse chemie-producten, een kernactiviteit van Hoyer, leed in de eerste vijf maanden van dit jaar onder de oorlog in Oekraïne. Onduidelijk is nog of er in het tweede halfjaar sprake zal zijn van een herstel, schrijft de directie in het jaarverslag.

Gebrekkige infrastructuur

Tevens hebben de Europese intermodal-activiteiten van het transportbedrijf steeds meer last van een gebrekkige infrastructuur. De directie verwacht dat daar de komende jaren niet veel beter in zal komen. Andere factoren die het resultaat dit jaren negatief kunnen beïnvloeden zijn volgens Hoyer de volatiele brandstofprijzen en de aanhoudende oorlog in Oekraïne.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement