Groep logistieke bedrijven vraagt EU om strengere uitstootregels

65% CO2-reductie

Een groep van 41 logistieke bedrijven, waaronder Maersk, Kuehne+Nagel en DFDS, heeft het Europees Parlement om strengere CO2-regelgeving gevraagd. Volgens de bedrijven kunnen strengere regels de energietransitie versnellen en goedkoper maken.

Elektrische Renault van Kuehne+Nagel
Foto: Kuehne+Nagel

In een brief aan de Europese bestuurders roepen de bedrijven op tot een CO2-reductie van 65% in 2030. Nu is de doelstelling een mindering van 45% in vergelijking met 1990. Volgens de ondertekenaars kan het aantal emissievrije vrachtwagens in de EU dankzij strengere regels met meer dan 150.000 toenemen in 2030.

‘We zijn er klaar voor en zijn begonnen met de aankoop van zero-emissietrucks, maar we hebben er meer nodig in aantal en in verscheidenheid. We vragen nu uw steun om de productie op te voeren’, schrijven de bedrijven.

‘We zitten op een kantelmoment’, zegt Henk van der Wal, directeur van transportbedrijf Van der Wal. Ook hij ondertekende de brief. ‘Natuurlijk moet er laadinfrastructuur komen, maar de kosten van elektrificatie moeten ook omlaag.’ Een aanscherping van 20% kan volgens Van der Wal voor een extra impuls zorgen. ‘Met deze strengere eisen komt er meer druk op de ketel en laten we zien dat er geen geitenpaadjes meer zijn om toch langer door te dieselen. Hoe hoger de eisen, hoe gelukkiger ik word.’

Deadline

De groep bedrijven roept het parlement ook op een duidelijke deadline te stellen voor de verkoop van dieseltrucks. ‘Het vastleggen van een duidelijke datum voor de verkoop van de laatste fossiel aangedreven vrachtwagen is cruciaal om de sector tegen 2050 koolstofvrij te maken en de juiste signalen te geven om de productie van zero-emissietrucks op te voeren, ook gezien de gemiddelde levensduur van vrachtwagens van ongeveer 18 jaar in Europa’, staat in de brief.

Verder schrijven de bedrijven dat de klimaatdoelstellingen breder getrokken moeten worden naar alle vrachtwagentypes. Nu vallen bijvoorbeeld vuilniswagens en sommige vrachtwagens voor de bouw en stadsdistributie nog buiten de EU-uitstooteisen. Dat terwijl deze categorieën volgens de logistieke bedrijven makkelijk te elektrificeren zijn. De brief is naast vervoerders ook ondertekend door verladers als Heineken, Nestlé, Nike en Pepsico.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Groep logistieke bedrijven vraagt EU om strengere uitstootregels | NT

Groep logistieke bedrijven vraagt EU om strengere uitstootregels

65% CO2-reductie

Een groep van 41 logistieke bedrijven, waaronder Maersk, Kuehne+Nagel en DFDS, heeft het Europees Parlement om strengere CO2-regelgeving gevraagd. Volgens de bedrijven kunnen strengere regels de energietransitie versnellen en goedkoper maken.

Elektrische Renault van Kuehne+Nagel
Foto: Kuehne+Nagel

In een brief aan de Europese bestuurders roepen de bedrijven op tot een CO2-reductie van 65% in 2030. Nu is de doelstelling een mindering van 45% in vergelijking met 1990. Volgens de ondertekenaars kan het aantal emissievrije vrachtwagens in de EU dankzij strengere regels met meer dan 150.000 toenemen in 2030.

‘We zijn er klaar voor en zijn begonnen met de aankoop van zero-emissietrucks, maar we hebben er meer nodig in aantal en in verscheidenheid. We vragen nu uw steun om de productie op te voeren’, schrijven de bedrijven.

‘We zitten op een kantelmoment’, zegt Henk van der Wal, directeur van transportbedrijf Van der Wal. Ook hij ondertekende de brief. ‘Natuurlijk moet er laadinfrastructuur komen, maar de kosten van elektrificatie moeten ook omlaag.’ Een aanscherping van 20% kan volgens Van der Wal voor een extra impuls zorgen. ‘Met deze strengere eisen komt er meer druk op de ketel en laten we zien dat er geen geitenpaadjes meer zijn om toch langer door te dieselen. Hoe hoger de eisen, hoe gelukkiger ik word.’

Deadline

De groep bedrijven roept het parlement ook op een duidelijke deadline te stellen voor de verkoop van dieseltrucks. ‘Het vastleggen van een duidelijke datum voor de verkoop van de laatste fossiel aangedreven vrachtwagen is cruciaal om de sector tegen 2050 koolstofvrij te maken en de juiste signalen te geven om de productie van zero-emissietrucks op te voeren, ook gezien de gemiddelde levensduur van vrachtwagens van ongeveer 18 jaar in Europa’, staat in de brief.

Verder schrijven de bedrijven dat de klimaatdoelstellingen breder getrokken moeten worden naar alle vrachtwagentypes. Nu vallen bijvoorbeeld vuilniswagens en sommige vrachtwagens voor de bouw en stadsdistributie nog buiten de EU-uitstooteisen. Dat terwijl deze categorieën volgens de logistieke bedrijven makkelijk te elektrificeren zijn. De brief is naast vervoerders ook ondertekend door verladers als Heineken, Nestlé, Nike en Pepsico.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement