Dat blijkt uit prijslijsten van verschillende lng-aanbieders. Uit cijfers van leverancier Pitpoint blijkt dat een kilo lng nu 16 cent goedkoper is dan een liter diesel. Aan het begin van dit jaar was lng nog bijna een euro duurder. In september vorig jaar was dat zelfs bijna 2,50.

Bij Pitpoint betalen vervoerders nu ruim 1,31 euro exclusief btw voor een kilo lng. Bij concurrent Rolande moeten zij een kleine 1,40 euro afrekenen. Shell hanteert een adviesprijs van 1,42.

Lng was tot de zomer van 2021 structureel ongeveer 20 cent goedkoper dan diesel. Na een geleidelijke stijging in de eerste helft van 2021, ging de prijs daarna door de oorlog in Oekraïne hard omhoog, tot boven de 4 euro. Sinds afgelopen najaar zijn de tarieven bezig aan een flinke daling.

Rendabel

In Nederland rijden ongeveer achthonderd lng-trucks rond. De aanschafprijs ligt ongeveer 30% tot 50% hoger dan die van conventionele dieseltrucks. Vervoerders zagen zich vorig jaar gedwongen om de lng-trucks aan de kant te laten staan omdat ze niet meer rendabel inzetbaar waren.

Een lng-truck stoot 10% tot 15% minder CO2-uit. De emissies van fijnstof en NOx liggen 30% lager. Hoewel lng per kilo wordt afgerekend en diesel per liter, kunnen de prijzen toch gebruikt worden voor een vergelijking. De energieinhoud van een liter diesel en een kilo lng is min of meer gelijk.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement