Heijnen: ‘Technisch weinig belemmeringen voor uitsluitend schone trucks’

Knelpunt laadinfra

De verkoop van uitsluitend emissieloze vrachtwagens in 2040 is haalbaar, mits er tegen die tijd voldoende laadinfrastructuur beschikbaar is. Dat schrijft demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen in een brief aan de Tweede Kamer.

Waterstoftruck van Holthausen bij waterstoftankstation
Foto: NT / Roel van der Maas

Volgens Heijnen blijkt uit gesprekken die ze met de sector gevoerd heeft, dat er bij truckfabrikanten ‘technisch weinig belemmeringen zijn voor veel ambitie.’

‘Om het aanbod van zero-emissievrachtwagens verder op gang te brengen, zet ik samen met andere lidstaten in op ambitieuze CO2-normen voor zware bedrijfsvoertuigen. Deze inzet sluit aan bij de eigen verwachting van truckfabrikanten. Zij verwachten dat in 2030 ten minste 50% van de nieuwverkopen emissieloos zullen zijn.’ Tien jaar later zou dat dus zelfs 100% kunnen zijn.

Er moet dan wel worden voorzien in ‘cruciale randvoorwaarden als tijdige aanleg van voldoende hernieuwbare laad- en tankinfrastructuur, en in bredere zin de omslag op de juiste wijze wordt gestimuleerd.’

Heijnen: ‘Logistieke laadinfrastructuur mag geen belemmering vormen voor de verduurzaming van het vrachtvervoer.’ De staatssecretaris bereidt daarom een subsidieregeling voor die ‘partijen financieel ondersteunt bij de realisatie van logistieke laadinfrastructuur.’ Deze regelingen zullen naar verwachting in het eerste halfjaar van 2024 gereed zijn.

Waterstof

Voor de stimulering van schone vrachtwagens haalt ze de subsidieregeling AanZET, de terugsluis uit de vrachtwagenheffing aan en de nieuwe subsidie voor waterstofvoertuigen SWiM aan. Door de komst van steeds meer waterstoffabrieken verwacht Heijnen bovendien dat er de komende jaren een belangrijke rol is weggelegd voor groene waterstof.

‘De kosten voor groene waterstof dalen naar verwachting van 16 euro per kilo in 2020 naar 3 euro per kilo in 2030. De prijs aan de pomp daalt hierdoor naar tussen de 5 euro en 6,50 euro per kilo in 2030. Daarmee zou waterstof competitief worden met fossiele energie’, schrijft Heijnen in haar brief.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Heijnen: ‘Technisch weinig belemmeringen voor uitsluitend schone trucks’ | NT

Heijnen: ‘Technisch weinig belemmeringen voor uitsluitend schone trucks’

Knelpunt laadinfra

De verkoop van uitsluitend emissieloze vrachtwagens in 2040 is haalbaar, mits er tegen die tijd voldoende laadinfrastructuur beschikbaar is. Dat schrijft demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen in een brief aan de Tweede Kamer.

Waterstoftruck van Holthausen bij waterstoftankstation
Foto: NT / Roel van der Maas

Volgens Heijnen blijkt uit gesprekken die ze met de sector gevoerd heeft, dat er bij truckfabrikanten ‘technisch weinig belemmeringen zijn voor veel ambitie.’

‘Om het aanbod van zero-emissievrachtwagens verder op gang te brengen, zet ik samen met andere lidstaten in op ambitieuze CO2-normen voor zware bedrijfsvoertuigen. Deze inzet sluit aan bij de eigen verwachting van truckfabrikanten. Zij verwachten dat in 2030 ten minste 50% van de nieuwverkopen emissieloos zullen zijn.’ Tien jaar later zou dat dus zelfs 100% kunnen zijn.

Er moet dan wel worden voorzien in ‘cruciale randvoorwaarden als tijdige aanleg van voldoende hernieuwbare laad- en tankinfrastructuur, en in bredere zin de omslag op de juiste wijze wordt gestimuleerd.’

Heijnen: ‘Logistieke laadinfrastructuur mag geen belemmering vormen voor de verduurzaming van het vrachtvervoer.’ De staatssecretaris bereidt daarom een subsidieregeling voor die ‘partijen financieel ondersteunt bij de realisatie van logistieke laadinfrastructuur.’ Deze regelingen zullen naar verwachting in het eerste halfjaar van 2024 gereed zijn.

Waterstof

Voor de stimulering van schone vrachtwagens haalt ze de subsidieregeling AanZET, de terugsluis uit de vrachtwagenheffing aan en de nieuwe subsidie voor waterstofvoertuigen SWiM aan. Door de komst van steeds meer waterstoffabrieken verwacht Heijnen bovendien dat er de komende jaren een belangrijke rol is weggelegd voor groene waterstof.

‘De kosten voor groene waterstof dalen naar verwachting van 16 euro per kilo in 2020 naar 3 euro per kilo in 2030. De prijs aan de pomp daalt hierdoor naar tussen de 5 euro en 6,50 euro per kilo in 2030. Daarmee zou waterstof competitief worden met fossiele energie’, schrijft Heijnen in haar brief.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement