Publieke schandpaal wanbetalers transport in Spanje blijkt effectief

Betalingsmoraal

Spanje kent sinds afgelopen zomer een zwarte lijst voor slecht betalende afnemers van transportdiensten. Het aantal betalingsachterstanden is sindsdien met twee derde afgenomen, meldt brancheorganisatie Fenadismer.

Foto: Shutterstock

Sinds de publicatie van de lijst is de gemiddelde betalingstermijn in het Spaanse wegvervoer gedaald van zeventig dagen in mei naar 66 dagen in september. Dat is een stuk dichter bij de wettelijke betalingstermijn van zestig dagen.

Ondanks de forse daling van het aantal achterstanden, heeft 11% van de klanten in het Spaanse wegtransport nog altijd tussen negentig dagen en 120 dagen nodig om facturen te voldoen. Vorig jaar was dat nog 22%.

Boete 30.000 euro

Spanje kent sinds 2021 strenge wetgeving om wegvervoerders te beschermen tegen wanbetalers. Verladers en expediteurs die bij herhaling te laat betalen, kunnen in het land boetes tot 30.000 euro tegemoet zien of zelfs hun vergunning kwijtraken.

Het Spaanse transportministerie publiceert de lijst met slechte betalers sinds afgelopen zomer ook online. In de eerste versie daarvan werden 64 bedrijven aan de publieke schandpaal genageld, waaronder naast een aantal lokale spelers ook de grote bedrijven DHL en Kuehne + Nagel.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Publieke schandpaal wanbetalers transport in Spanje blijkt effectief | NT

Publieke schandpaal wanbetalers transport in Spanje blijkt effectief

Betalingsmoraal

Spanje kent sinds afgelopen zomer een zwarte lijst voor slecht betalende afnemers van transportdiensten. Het aantal betalingsachterstanden is sindsdien met twee derde afgenomen, meldt brancheorganisatie Fenadismer.

Foto: Shutterstock

Sinds de publicatie van de lijst is de gemiddelde betalingstermijn in het Spaanse wegvervoer gedaald van zeventig dagen in mei naar 66 dagen in september. Dat is een stuk dichter bij de wettelijke betalingstermijn van zestig dagen.

Ondanks de forse daling van het aantal achterstanden, heeft 11% van de klanten in het Spaanse wegtransport nog altijd tussen negentig dagen en 120 dagen nodig om facturen te voldoen. Vorig jaar was dat nog 22%.

Boete 30.000 euro

Spanje kent sinds 2021 strenge wetgeving om wegvervoerders te beschermen tegen wanbetalers. Verladers en expediteurs die bij herhaling te laat betalen, kunnen in het land boetes tot 30.000 euro tegemoet zien of zelfs hun vergunning kwijtraken.

Het Spaanse transportministerie publiceert de lijst met slechte betalers sinds afgelopen zomer ook online. In de eerste versie daarvan werden 64 bedrijven aan de publieke schandpaal genageld, waaronder naast een aantal lokale spelers ook de grote bedrijven DHL en Kuehne + Nagel.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement