MAN wil dit jaar nog zelfrijdende truck op Duitse wegen testen

Atlas-L4

Truckfabrikant MAN wil dit jaar een zelfrijdende truck op de openbare weg in Duitsland gaan testen. Het gaat om een autonome vrachtwagen die met steun van de Duitse overheid binnen het Atlas-L4-project wordt ontwikkeld.

Atlas-L4
Foto: MAN

Het voertuig heeft zijn eerste kilometers inmiddels afgelegd op de MAN-testlocatie in München. ‘Atlas-L4 zal binnenkort de eerste autonoom rijdende vrachtwagen op een snelweg in Duitsland zijn’, zegt Frederik Zohm, lid van de raad van bestuur voor Onderzoek en Ontwikkeling bij MAN Truck & Bus.

Volgens MAN zal de eerste rit voor het einde van het jaar plaatsvinden. Voor de zekerheid zit er dan nog wel een chauffeur in de cabine die in een noodgeval kan ingrijpen.

Zohm: ‘Zelfrijdend verkeer leidt tot meer veiligheid, grotere efficiëntie en minder congestie op de wegen. Ook kunnen autonome trucks ingezet worden om het tekort aan chauffeurs op te lossen.’

Het project is mogelijk dankzij de Duitse wet op autonoom rijden uit 2021, die autonoom rijden op vastgestelde routes onder technisch toezicht toestaat. Atlas-L4 is inmiddels bijna twee jaar bezig en wordt gefinancierd door het Duitse federale ministerie van Economie en Klimaatbescherming.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

MAN wil dit jaar nog zelfrijdende truck op Duitse wegen testen | NT

MAN wil dit jaar nog zelfrijdende truck op Duitse wegen testen

Atlas-L4

Truckfabrikant MAN wil dit jaar een zelfrijdende truck op de openbare weg in Duitsland gaan testen. Het gaat om een autonome vrachtwagen die met steun van de Duitse overheid binnen het Atlas-L4-project wordt ontwikkeld.

Atlas-L4
Foto: MAN

Het voertuig heeft zijn eerste kilometers inmiddels afgelegd op de MAN-testlocatie in München. ‘Atlas-L4 zal binnenkort de eerste autonoom rijdende vrachtwagen op een snelweg in Duitsland zijn’, zegt Frederik Zohm, lid van de raad van bestuur voor Onderzoek en Ontwikkeling bij MAN Truck & Bus.

Volgens MAN zal de eerste rit voor het einde van het jaar plaatsvinden. Voor de zekerheid zit er dan nog wel een chauffeur in de cabine die in een noodgeval kan ingrijpen.

Zohm: ‘Zelfrijdend verkeer leidt tot meer veiligheid, grotere efficiëntie en minder congestie op de wegen. Ook kunnen autonome trucks ingezet worden om het tekort aan chauffeurs op te lossen.’

Het project is mogelijk dankzij de Duitse wet op autonoom rijden uit 2021, die autonoom rijden op vastgestelde routes onder technisch toezicht toestaat. Atlas-L4 is inmiddels bijna twee jaar bezig en wordt gefinancierd door het Duitse federale ministerie van Economie en Klimaatbescherming.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement