‘Waalse truckers eisen acht miljoen aan onterechte tol terug’

Tolverhoging

Volgens de Belgische belangenvereniging UPTR heeft de Waalse wegbeheerder Sofico acht miljoen euro aan tolgeld onterecht geïnd. Er zou geen juridische grond zijn geweest voor een verhoging van de toltarieven die in juli werd doorgevoerd. De Belgische vervoerders eisen dat Sofico het geld terugbetaalt.

Foto: VanderWolf Images / Shutterstock

Sofico kondigde begin dit jaar een verhoging van de toltarieven aan. Vrachtwagens boven de 32 ton zouden volgens de verhoging vanaf 1 juli gemiddeld 2 cent extra per kilometer gaan betalen. De heffing voor zware Euro-6-trucks kwam daarmee uit op 17,8 cent per kilometer.

De Waalse minister van Mobiliteit en Infrastructuur, Philippe Henry, keurde de verhoging op 15 juni goed, maar publiceerde dat besluit pas op 12 september in het Belgische Staatsblad. Volgens de Belgische wet treedt regelgeving pas tien dagen na publicatie in werking, dus in dit geval op 22 september. Die ingangsdatum staat ook in het Staatsblad vermeld. UPTR pleit daarom dat de tolverhoging niet rechtsgeldig was tussen 1 juli en 21 september.

Retroactieve werking

Sofico spreekt de beschuldigingen tegen. ‘De deadline voor inwerkingtreding van de bepaling bedraagt ​​niet tien dagen na publicatie in het Belgisch Staatsblad omdat het besluit een specifieke datum van inwerkingtreding van de prijslijst vermeldt op 1 juli 2023.’ Dat biedt volgens de wegbeheerder voldoende juridische basis.

‘Dat een wet een retroactieve werking heeft, is in principe mogelijk maar hoogst ongebruikelijk’, zegt Ronald Tiebout, juridisch adviseur bij UPTR. ‘Zeker in fiscale, belastings- of strafmateries dient er een uitzonderlijk belang aangetoond worden om iets retroactief te maken.’

Juridische analyse

UPTR berekende dat Sofico zo’n acht miljoen euro te veel aan tol ophaalde. De belangenvereniging vraagt de minister om Sofico hierop aan te spreken en te eisen dat de wegbeheerder het geld met rente terugbetaalt aan de getroffen transportbedrijven.

Een woordvoerder van minister Henry laat aan NT weten dat het ministerie bezig is met een juridische analyse van de zaak, samen met Sofico. Verder wil het ministerie geen reactie geven.

Inmiddels is bekend dat de Waalse tarieven per 1 januari op basis van indexering verder omhoog gaan. Vrachtwagens boven de 32 ton met een Euro-6-motor betalen vanaf dan 18,6 cent per kilometer.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

‘Waalse truckers eisen acht miljoen aan onterechte tol terug’ | NT

‘Waalse truckers eisen acht miljoen aan onterechte tol terug’

Tolverhoging

Volgens de Belgische belangenvereniging UPTR heeft de Waalse wegbeheerder Sofico acht miljoen euro aan tolgeld onterecht geïnd. Er zou geen juridische grond zijn geweest voor een verhoging van de toltarieven die in juli werd doorgevoerd. De Belgische vervoerders eisen dat Sofico het geld terugbetaalt.

Foto: VanderWolf Images / Shutterstock

Sofico kondigde begin dit jaar een verhoging van de toltarieven aan. Vrachtwagens boven de 32 ton zouden volgens de verhoging vanaf 1 juli gemiddeld 2 cent extra per kilometer gaan betalen. De heffing voor zware Euro-6-trucks kwam daarmee uit op 17,8 cent per kilometer.

De Waalse minister van Mobiliteit en Infrastructuur, Philippe Henry, keurde de verhoging op 15 juni goed, maar publiceerde dat besluit pas op 12 september in het Belgische Staatsblad. Volgens de Belgische wet treedt regelgeving pas tien dagen na publicatie in werking, dus in dit geval op 22 september. Die ingangsdatum staat ook in het Staatsblad vermeld. UPTR pleit daarom dat de tolverhoging niet rechtsgeldig was tussen 1 juli en 21 september.

Retroactieve werking

Sofico spreekt de beschuldigingen tegen. ‘De deadline voor inwerkingtreding van de bepaling bedraagt ​​niet tien dagen na publicatie in het Belgisch Staatsblad omdat het besluit een specifieke datum van inwerkingtreding van de prijslijst vermeldt op 1 juli 2023.’ Dat biedt volgens de wegbeheerder voldoende juridische basis.

‘Dat een wet een retroactieve werking heeft, is in principe mogelijk maar hoogst ongebruikelijk’, zegt Ronald Tiebout, juridisch adviseur bij UPTR. ‘Zeker in fiscale, belastings- of strafmateries dient er een uitzonderlijk belang aangetoond worden om iets retroactief te maken.’

Juridische analyse

UPTR berekende dat Sofico zo’n acht miljoen euro te veel aan tol ophaalde. De belangenvereniging vraagt de minister om Sofico hierop aan te spreken en te eisen dat de wegbeheerder het geld met rente terugbetaalt aan de getroffen transportbedrijven.

Een woordvoerder van minister Henry laat aan NT weten dat het ministerie bezig is met een juridische analyse van de zaak, samen met Sofico. Verder wil het ministerie geen reactie geven.

Inmiddels is bekend dat de Waalse tarieven per 1 januari op basis van indexering verder omhoog gaan. Vrachtwagens boven de 32 ton met een Euro-6-motor betalen vanaf dan 18,6 cent per kilometer.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement