Volvo neemt failliete batterijbouwer Proterra over voor 200 miljoen

Leverancier Volta

Volvo Trucks gaat de activiteiten van de failliete batterijproducent Proterra overnemen. De truckfabrikant trok aan het langste eind bij een veiling van het bedrijf, dat in oktober failliet ging. Volvo betaalt 210 miljoen dollar (196 miljoen euro) voor de accuproducent.

e-trucks nikola volvo
Foto: NT

Het gaat om de overname van Proterra Powered, de tak van het bedrijf die accu’s en aandrijflijnen produceert. De activa omvatten een ontwikkelingscentrum voor batterijmodules en -pakketten in Californië en een assemblagefabriek in South Carolina. Proterra bouwt daarnaast ook elektrische bussen en laadinfrastructuur, maar die activiteiten neemt Volvo niet over.

Het Amerikaanse Proterra ging in oktober op de fles, nadat ceo Gareth Joyce in augustus een reorganisatie had aangekondigd. ‘We hebben te maken gehad met verschillende markt- en macro-economische tegenwind, die van invloed zijn geweest op ons vermogen om al onze kansen tegelijkertijd efficiënt te schalen’, liet Joyce daarbij optekenen.

Faillissement Volta

Twee maanden later ging het bedrijf failliet. Als gevolg daarvan vroeg de Zweedse start-up Volta Trucks, dat zijn accu’s bij Proterra kocht, ook faillissement aan. Zonder de Proterra-batterijen lukte het Volta niet om de verwachtingen van productieaantallen waar te maken.

De overname van Proterra Powered moet nog goedgekeurd worden door de faillissementsrechtbank in de VS. ‘Daarnaast is de afronding van de transactie, die begin 2024 wordt verwacht, afhankelijk van goedkeuring van de fusie en bepaalde andere voorwaarden’, schrijft Volvo Trucks.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Volvo neemt failliete batterijbouwer Proterra over voor 200 miljoen | NT

Volvo neemt failliete batterijbouwer Proterra over voor 200 miljoen

Leverancier Volta

Volvo Trucks gaat de activiteiten van de failliete batterijproducent Proterra overnemen. De truckfabrikant trok aan het langste eind bij een veiling van het bedrijf, dat in oktober failliet ging. Volvo betaalt 210 miljoen dollar (196 miljoen euro) voor de accuproducent.

e-trucks nikola volvo
Foto: NT

Het gaat om de overname van Proterra Powered, de tak van het bedrijf die accu’s en aandrijflijnen produceert. De activa omvatten een ontwikkelingscentrum voor batterijmodules en -pakketten in Californië en een assemblagefabriek in South Carolina. Proterra bouwt daarnaast ook elektrische bussen en laadinfrastructuur, maar die activiteiten neemt Volvo niet over.

Het Amerikaanse Proterra ging in oktober op de fles, nadat ceo Gareth Joyce in augustus een reorganisatie had aangekondigd. ‘We hebben te maken gehad met verschillende markt- en macro-economische tegenwind, die van invloed zijn geweest op ons vermogen om al onze kansen tegelijkertijd efficiënt te schalen’, liet Joyce daarbij optekenen.

Faillissement Volta

Twee maanden later ging het bedrijf failliet. Als gevolg daarvan vroeg de Zweedse start-up Volta Trucks, dat zijn accu’s bij Proterra kocht, ook faillissement aan. Zonder de Proterra-batterijen lukte het Volta niet om de verwachtingen van productieaantallen waar te maken.

De overname van Proterra Powered moet nog goedgekeurd worden door de faillissementsrechtbank in de VS. ‘Daarnaast is de afronding van de transactie, die begin 2024 wordt verwacht, afhankelijk van goedkeuring van de fusie en bepaalde andere voorwaarden’, schrijft Volvo Trucks.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement