Honderden protesterende boeren blokkeren Belgische snelwegen

Verkeershinder

In België zijn sinds zondagavond honderden boeren op de been, met talloze geblokkeerde snelwegen tot gevolg. Op maandagochtend is er nog altijd grote verkeershinder. De boeren hebben aangekondigd pas na de avondspits te vertrekken.

Het verkeer op secundaire wegen in Brussel stond muurvast. Foto: Werner Lerooy, Shutterstock

Sinds zondagmiddag blokkeren zo’n vierhonderd tractoren in Wallonië de E411 en E42 tussen Namen en Weyler bij het knooppunt Daussoulx. Landbouworganisatie Fédération des Jeunes Agriculteurs (FJA) heeft aangekondigd dat de boeren pas na de ochtendspits op maandag vertrekken.

Ook elders in Wallonië zijn veel wegen geblokkeerd, zoals op de snelweg E19 van Nijvel richting Brussel en op de Brusselse ring bij Halle is de weg bezet zijn door boeren en hun tractoren. In de zuidoostelijke provincie Luxemburg was een colonne tractoren aanwezig op de N4 richting Namen, waardoor de rijbaan werd afgesloten.

De Belgische boeren die sinds zondagmiddag met honderden tractors een belangrijk verkeersknooppunt bij Namen blokkeren, maken de weg voorlopig nog niet vrij. Ze willen doorgaan tot de politiek hen tegemoetkomt en willen nu in ieder geval tot na de avondspits blijven, laten ze weten.

Geen gehoor bij politiek

‘De duur van de actie hangt af van de politieke beslissingen en er is nog niets aangekondigd’, zegt de voorman van de jonge Waalse boeren van de Fédération des Jeunes Agriculteurs (FJA). De boeren zouden aanvankelijk na de ochtendspits weer opbreken.

De blokkades bij Namen en elders in het land hinderen het verkeer in België danig. Ook in andere EU-landen voeren boeren actie, uit onvrede over onder meer klimaat- en milieuregels en het terugschroeven van subsidies.

Na boerenprotesten in Duitsland en Frankrijk voeren nu ook de Belgische boeren actie tegen het beleid van hun regering. In Wallonië willen de boeren een week lang wegen gaan blokkeren, om burgers bewust te maken van de problemen waarmee de sector worstelt. In Vlaanderen zijn er vooralsnog geen grote acties gepland.

Honderden protesterende boeren blokkeren Belgische snelwegen | NT

Honderden protesterende boeren blokkeren Belgische snelwegen

Verkeershinder

In België zijn sinds zondagavond honderden boeren op de been, met talloze geblokkeerde snelwegen tot gevolg. Op maandagochtend is er nog altijd grote verkeershinder. De boeren hebben aangekondigd pas na de avondspits te vertrekken.

Het verkeer op secundaire wegen in Brussel stond muurvast. Foto: Werner Lerooy, Shutterstock

Sinds zondagmiddag blokkeren zo’n vierhonderd tractoren in Wallonië de E411 en E42 tussen Namen en Weyler bij het knooppunt Daussoulx. Landbouworganisatie Fédération des Jeunes Agriculteurs (FJA) heeft aangekondigd dat de boeren pas na de ochtendspits op maandag vertrekken.

Ook elders in Wallonië zijn veel wegen geblokkeerd, zoals op de snelweg E19 van Nijvel richting Brussel en op de Brusselse ring bij Halle is de weg bezet zijn door boeren en hun tractoren. In de zuidoostelijke provincie Luxemburg was een colonne tractoren aanwezig op de N4 richting Namen, waardoor de rijbaan werd afgesloten.

De Belgische boeren die sinds zondagmiddag met honderden tractors een belangrijk verkeersknooppunt bij Namen blokkeren, maken de weg voorlopig nog niet vrij. Ze willen doorgaan tot de politiek hen tegemoetkomt en willen nu in ieder geval tot na de avondspits blijven, laten ze weten.

Geen gehoor bij politiek

‘De duur van de actie hangt af van de politieke beslissingen en er is nog niets aangekondigd’, zegt de voorman van de jonge Waalse boeren van de Fédération des Jeunes Agriculteurs (FJA). De boeren zouden aanvankelijk na de ochtendspits weer opbreken.

De blokkades bij Namen en elders in het land hinderen het verkeer in België danig. Ook in andere EU-landen voeren boeren actie, uit onvrede over onder meer klimaat- en milieuregels en het terugschroeven van subsidies.

Na boerenprotesten in Duitsland en Frankrijk voeren nu ook de Belgische boeren actie tegen het beleid van hun regering. In Wallonië willen de boeren een week lang wegen gaan blokkeren, om burgers bewust te maken van de problemen waarmee de sector worstelt. In Vlaanderen zijn er vooralsnog geen grote acties gepland.