Boerenprotesten houden aan: bermbranden en gedumpt afval

Trekkerterreur

Een asbestbrand, gedumpt afval en trekkerblokkades hebben de afgelopen 24 uur geleid tot problemen op de weg. Het boerenprotest houdt voorlopig nog aan. De politiek reageert fel, reactie vanuit het ministerie van Justitie blijft uit.

Een afvalbrand als onderdeel van een actie van de boeren langs de A32 bij Steenwijk. Foto: ANP

De op- en afritten van de snelweg A1 bij Oldenzaal en Hengelo zijn weer open, melden Rijkswaterstaat en de ANWB dinsdagochtend. Protesterende boeren lieten daar afval achter. Hulpdiensten waren uren bezig met opruimen en schoonmaken.

Elders in het land is het opruimen nog niet achter de rug. Op een kaart van Rijkswaterstaat is te zien dat de afrit van de N18 van Varsseveld naar Enschede dicht is bij Neede vanwege opruimwerkzaamheden. Hetzelfde geldt voor de oprit bij Foxhol op de A7 van de Duitse grens naar Groningen. In de nacht van maandag op dinsdag was de A50 gesloten vanwege een asbestbrand aangestoken door boeren.

Demonstratierecht

Kamerleden reageren ondertussen via social media fel op de boerenprotesten van de afgelopen week en het vandalisme dat daar bij komt kijken. Partijen kijken naar demissionair minister Dilan Yeşilgöz, en vinden dat zij de rellende boeren moet aanpakken.

‘Levens van anderen in gevaar brengen, asbest dumpen, fik steken, het is geen demonstratie, het is strafbaar’, aldus ChristenUnie-leider Mirjam Bikker in reactie op het bericht dat op de plek van boerenprotesten automobilisten gewond zijn geraakt. ‘Demonstratierecht is een groot goed en daar zal ik altijd voor staan. Ook voor Nederlandse boeren die zich grote zorgen maken. Maar doe dit niet.’

Het ministerie van Justitie wil echter pas reageren nadat de politie een reactie heeft gegeven.

Grensovergang Zelzate

In België houden de protesten eveneens aan. In het Vlaamse Zelzate is de grensovergang met Nederland volledig versperd, meldt de Belgische politie en het Vlaams Verkeerscentrum dinsdagochtend. Zelzate ligt tegen de grens met Nederland, onder Terneuzen.

Boerenprotesten houden aan: bermbranden en gedumpt afval | NT

Boerenprotesten houden aan: bermbranden en gedumpt afval

Trekkerterreur

Een asbestbrand, gedumpt afval en trekkerblokkades hebben de afgelopen 24 uur geleid tot problemen op de weg. Het boerenprotest houdt voorlopig nog aan. De politiek reageert fel, reactie vanuit het ministerie van Justitie blijft uit.

Een afvalbrand als onderdeel van een actie van de boeren langs de A32 bij Steenwijk. Foto: ANP

De op- en afritten van de snelweg A1 bij Oldenzaal en Hengelo zijn weer open, melden Rijkswaterstaat en de ANWB dinsdagochtend. Protesterende boeren lieten daar afval achter. Hulpdiensten waren uren bezig met opruimen en schoonmaken.

Elders in het land is het opruimen nog niet achter de rug. Op een kaart van Rijkswaterstaat is te zien dat de afrit van de N18 van Varsseveld naar Enschede dicht is bij Neede vanwege opruimwerkzaamheden. Hetzelfde geldt voor de oprit bij Foxhol op de A7 van de Duitse grens naar Groningen. In de nacht van maandag op dinsdag was de A50 gesloten vanwege een asbestbrand aangestoken door boeren.

Demonstratierecht

Kamerleden reageren ondertussen via social media fel op de boerenprotesten van de afgelopen week en het vandalisme dat daar bij komt kijken. Partijen kijken naar demissionair minister Dilan Yeşilgöz, en vinden dat zij de rellende boeren moet aanpakken.

‘Levens van anderen in gevaar brengen, asbest dumpen, fik steken, het is geen demonstratie, het is strafbaar’, aldus ChristenUnie-leider Mirjam Bikker in reactie op het bericht dat op de plek van boerenprotesten automobilisten gewond zijn geraakt. ‘Demonstratierecht is een groot goed en daar zal ik altijd voor staan. Ook voor Nederlandse boeren die zich grote zorgen maken. Maar doe dit niet.’

Het ministerie van Justitie wil echter pas reageren nadat de politie een reactie heeft gegeven.

Grensovergang Zelzate

In België houden de protesten eveneens aan. In het Vlaamse Zelzate is de grensovergang met Nederland volledig versperd, meldt de Belgische politie en het Vlaams Verkeerscentrum dinsdagochtend. Zelzate ligt tegen de grens met Nederland, onder Terneuzen.