De betogende boeren gaan woensdagmiddag naar het kantoor van de Europese Unie in de stad, de vertegenwoordiging van de Spaanse centrale regering, het Catalaanse bureau voor Klimaatactie, Voedselvoorziening en Landbouwbeleid en tot slot naar het kantoor van de Catalaanse premier Pere Aragonès. Die heeft gezegd betogende boeren te ontvangen en met hen te spreken samen met de minister voor Klimaatactie David Mascort.

In heel Spanje betogen boeren met landbouwvoertuigen op wegen tegen het landbouwbeleid. Hun blokkades worden ’tractoradas’ genoemd. De protesten en blokkades duren waarschijnlijk tot minstens 14 februari, maar zijn constant op dezelfde plaats.

Hele EU

Net als elders in de Europese Unie zeggen de Spaanse boeren dat hun bedrijven ten onder gaan door de vele Europese regels over klimaat en milieu, door stijgende energie-, transport- en kunstmestprijzen en door hoge belastingen. Bovendien ageren ze tegen de import in de EU van goedkope landbouwproducten uit landen die geen EU-lid zijn en zo oneerlijke concurrentie betekenen. Er zijn verspreid over Europa boerenprotesten geweest of gaande in België, Bulgarije, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Nederland, Polen, Portugal, Slowakije en Spanje.

Vrijdag gaan Poolse boeren grensovergangen met Oekraïne opnieuw blokkeren uit protest tegen de import uit dat land van onder meer graan en pluimvee. Oekraïne is geen lid van de EU maar sloot in 2014 een vrijhandelsverdrag met de EU.