Jabbeke eerste Vlaamse snelwegparking met extra plaatsen voor truckers

Uitgebreid en verbeterd

Langs de E40 in Jabbeke zijn de vernieuwde snelwegparkings in gebruik genomen. De voorbij jaren voerden het Vlaams agentschap Wegen en Verkeer en concessiehouder Circle K België er in beide rijrichtingen verschillende ingrepen uit om de veiligheid, de beveiliging en het comfort te verbeteren.

De parkings kregen allebei vier snellaadpunten (≥ 150kW), onder dezelfde luifel als de reguliere brandstofpompen. Foto: Vlaams agentschap Wegen en Verkeer

Ze lieten er ook extra parkeerplaatsen aanleggen. In de rijrichting naar Oostende steeg het aantal parkeerplaatsen voor vrachtwagens van 37 naar 80 en dat voor personenwagens van 57 naar 85. Richting Brussel werd de parking uitgebreid van 33 naar 60 plaatsen voor vrachtwagens en van 71 naar 85 voor personenwagens. Op beide parkings zijn de winkels en het eetaanbod vernieuwd. Ze kregen allebei vier snellaadpunten (≥ 150kW), onder dezelfde luifel als de reguliere brandstofpompen.

Er zijn ook geluidsmuren opgetrokken, telkens tussen de parking en de snelweg. De snelweg loopt langs Oostende verder naar Duinkerke en Calais, een vertrouwde route voor transmigranten. Om de parking richting Oostende verder te beveiligen tegen transmigratie werd er een stevig hek geplaatst, met een alarmsysteem, gekoppeld aan ANPR-camera’s die de toegang controleren. Ook richting Brussel is de parking voortaan uitgerust met camera’s aan de in- en uitgang.

Transmigranten

Op de parking richting Oostende wordt er weldra een Mac Address Scanner geplaatst, die mobiele telefoontoestellen aan boord van de vrachtwagens detecteert en de vrachtwagenchauffeurs via een app informeert of er transmigranten aanwezig zijn in hun lading. De aankoop van die scanner is mee gefinancierd door de Europese Unie én een Europese primeur. Een gunstige – geen indringers – scan moet de trucker een Green Lane Stamp opleveren, die voor een vlottere doorgang en inscheping in de Belgische en Franse havens en bij aankomst in die van het Verenigd Koninkrijk moet opleveren.

Sinds 2016 steeg het aantal incidenten met transmigranten op verschillende Vlaamse snelwegparkings. In 2022 en 2023 ging het om respectievelijk 7.697 en 859 meldingen waarbij een transmigrant werd gesignaleerd op een parking in beheer van het Vlaams agentschap.

Vernieuwd

Ook op andere Vlaamse snelwegparkings wordt er volop vernieuwd. In totaal gaat het om een investering van 75,5 miljoen euro, in samenwerking met de concessiehouders. Die hoesten iets meer dan de helft van dat bedrag op. Jabbeke is de eerste waar de werken achter de rug liggen. In Gentbrugge zijn ze nu bezig. Deze week zijn de werken in Diepenbeek (E313) gestart. Later dit jaar komt Boutersem (E40) aan de beurt.

In totaal worden 37 parkings aangepakt. Die werken zijn op Vlaamse schaal goed voor 255 extra parkeerplaatsen bij voor vrachtwagens, waarvan 86 in Diepenbeek, 44 in Tongeren, 44 in Boutersem en 11 in Gentbrugge.

Dit alles is goed voor een recordinvestering in onze snelwegparkings van 36,5 miljoen euro. Samen met de investeringen voor de herinrichtingen van de dienstenzones door de concessiehouders gaat het om een totaalinvestering van circa 75,5 miljoen euro.

Het aantal plaatsen is fors uitgebreid. Foto: Vlaams agentschap Wegen en Verkeer
Jabbeke eerste Vlaamse snelwegparking met extra plaatsen voor truckers | NT

Jabbeke eerste Vlaamse snelwegparking met extra plaatsen voor truckers

Uitgebreid en verbeterd

Langs de E40 in Jabbeke zijn de vernieuwde snelwegparkings in gebruik genomen. De voorbij jaren voerden het Vlaams agentschap Wegen en Verkeer en concessiehouder Circle K België er in beide rijrichtingen verschillende ingrepen uit om de veiligheid, de beveiliging en het comfort te verbeteren.

De parkings kregen allebei vier snellaadpunten (≥ 150kW), onder dezelfde luifel als de reguliere brandstofpompen. Foto: Vlaams agentschap Wegen en Verkeer

Ze lieten er ook extra parkeerplaatsen aanleggen. In de rijrichting naar Oostende steeg het aantal parkeerplaatsen voor vrachtwagens van 37 naar 80 en dat voor personenwagens van 57 naar 85. Richting Brussel werd de parking uitgebreid van 33 naar 60 plaatsen voor vrachtwagens en van 71 naar 85 voor personenwagens. Op beide parkings zijn de winkels en het eetaanbod vernieuwd. Ze kregen allebei vier snellaadpunten (≥ 150kW), onder dezelfde luifel als de reguliere brandstofpompen.

Er zijn ook geluidsmuren opgetrokken, telkens tussen de parking en de snelweg. De snelweg loopt langs Oostende verder naar Duinkerke en Calais, een vertrouwde route voor transmigranten. Om de parking richting Oostende verder te beveiligen tegen transmigratie werd er een stevig hek geplaatst, met een alarmsysteem, gekoppeld aan ANPR-camera’s die de toegang controleren. Ook richting Brussel is de parking voortaan uitgerust met camera’s aan de in- en uitgang.

Transmigranten

Op de parking richting Oostende wordt er weldra een Mac Address Scanner geplaatst, die mobiele telefoontoestellen aan boord van de vrachtwagens detecteert en de vrachtwagenchauffeurs via een app informeert of er transmigranten aanwezig zijn in hun lading. De aankoop van die scanner is mee gefinancierd door de Europese Unie én een Europese primeur. Een gunstige – geen indringers – scan moet de trucker een Green Lane Stamp opleveren, die voor een vlottere doorgang en inscheping in de Belgische en Franse havens en bij aankomst in die van het Verenigd Koninkrijk moet opleveren.

Sinds 2016 steeg het aantal incidenten met transmigranten op verschillende Vlaamse snelwegparkings. In 2022 en 2023 ging het om respectievelijk 7.697 en 859 meldingen waarbij een transmigrant werd gesignaleerd op een parking in beheer van het Vlaams agentschap.

Vernieuwd

Ook op andere Vlaamse snelwegparkings wordt er volop vernieuwd. In totaal gaat het om een investering van 75,5 miljoen euro, in samenwerking met de concessiehouders. Die hoesten iets meer dan de helft van dat bedrag op. Jabbeke is de eerste waar de werken achter de rug liggen. In Gentbrugge zijn ze nu bezig. Deze week zijn de werken in Diepenbeek (E313) gestart. Later dit jaar komt Boutersem (E40) aan de beurt.

In totaal worden 37 parkings aangepakt. Die werken zijn op Vlaamse schaal goed voor 255 extra parkeerplaatsen bij voor vrachtwagens, waarvan 86 in Diepenbeek, 44 in Tongeren, 44 in Boutersem en 11 in Gentbrugge.

Dit alles is goed voor een recordinvestering in onze snelwegparkings van 36,5 miljoen euro. Samen met de investeringen voor de herinrichtingen van de dienstenzones door de concessiehouders gaat het om een totaalinvestering van circa 75,5 miljoen euro.

Het aantal plaatsen is fors uitgebreid. Foto: Vlaams agentschap Wegen en Verkeer