Poolse boeren blokkeren opnieuw Oekraïense grens

Volledige blokkade

Poolse boeren maken zich op voor grootschalige acties bij de grens met buurland Oekraïne. Een woordvoerder van een vakbond van boeren voorspelde een ‘volledige blokkade van al het verkeer bij grensovergangen’.

Van november tot januari vonden er ook al blokkades plaats bij de Oekraïense grens. Foto: Bumble Dee / Shutterstock

De zegsman benadrukte tegenover persbureau Reuters dat militaire steun voor het buurland dinsdag nog wel wordt doorgelaten. Verder moet al het personen- en vrachtvervoer worden tegengehouden. Ook komen er blokkades bij havens.

Die grootschalige acties worden gezien als een verdere escalatie van de protesten. Maandag leidde een gedeeltelijke grensblokkade volgens Oekraïense autoriteiten al tot drieduizend stilstaande vrachtwagens.

Eerdere blokkades

Poolse boeren vinden dat ze te maken hebben met oneerlijke concurrentie met Oekraïne, omdat chauffeurs uit het buurland makkelijk in de EU kunnen werken voor lagere prijzen.

Van november tot januari werden de grenzen tussen Polen en Oekraïne ook al geteisterd door demonstranten. De blokkades werden uiteindelijk opgeheven na gesprekken tussen de Poolse premier Donald Tusk en de demonstranten.

In Oekraïne wordt ontstemd gereageerd op de acties aan de grens. Die laten zien dat de solidariteit steeds verder terugloopt, zei president Volodymyr Zelensky maandag. Oekraïne is bovendien bang dat de boeren de aanvoerlijnen naar het front verstoren. Veel munitie wordt via Polen vervoerd.

Poolse boeren blokkeren opnieuw Oekraïense grens | NT

Poolse boeren blokkeren opnieuw Oekraïense grens

Volledige blokkade

Poolse boeren maken zich op voor grootschalige acties bij de grens met buurland Oekraïne. Een woordvoerder van een vakbond van boeren voorspelde een ‘volledige blokkade van al het verkeer bij grensovergangen’.

Van november tot januari vonden er ook al blokkades plaats bij de Oekraïense grens. Foto: Bumble Dee / Shutterstock

De zegsman benadrukte tegenover persbureau Reuters dat militaire steun voor het buurland dinsdag nog wel wordt doorgelaten. Verder moet al het personen- en vrachtvervoer worden tegengehouden. Ook komen er blokkades bij havens.

Die grootschalige acties worden gezien als een verdere escalatie van de protesten. Maandag leidde een gedeeltelijke grensblokkade volgens Oekraïense autoriteiten al tot drieduizend stilstaande vrachtwagens.

Eerdere blokkades

Poolse boeren vinden dat ze te maken hebben met oneerlijke concurrentie met Oekraïne, omdat chauffeurs uit het buurland makkelijk in de EU kunnen werken voor lagere prijzen.

Van november tot januari werden de grenzen tussen Polen en Oekraïne ook al geteisterd door demonstranten. De blokkades werden uiteindelijk opgeheven na gesprekken tussen de Poolse premier Donald Tusk en de demonstranten.

In Oekraïne wordt ontstemd gereageerd op de acties aan de grens. Die laten zien dat de solidariteit steeds verder terugloopt, zei president Volodymyr Zelensky maandag. Oekraïne is bovendien bang dat de boeren de aanvoerlijnen naar het front verstoren. Veel munitie wordt via Polen vervoerd.