Het systeem is volgens Maintainer-directeur T. Bjork ‘optimaal’ voor door-to-door-diensten. Voorlopig zijn veertig containers geproduceerd. De Zweedse manager rekent over enkele jaren op een markt van 500 containers. “Voor deze niche is dat een fors aantal” , aldus Bjork.

Medicijnen

Voorlopig zijn de containers al ingezet bij het transport van medicijnen naar Saoedi-Arabie tijdens de Golfoorlog. Alitalia heeft zes containers gehuurd voor het transport van Italiaanse kaas van Milaan naar Japan.
Maintainer richt zich, behalve op de Scandinavische markt, allereerst op Amsterdam. Volgens Bjork is Schiphol een ‘leidinggevende’ luchthaven op het gebied van perishables. Gesproken wordt onder meer met de KLM, Copex Air en Muller Airfreight. Volgens manager R. van Dijk van Copex in Hillegom biedt de Zweedse vinding perspectieven.
“Wij sturen nu bollen in een zeevrachtcontainer via Vladisvostok naar Japan. Het probleem is dat zo’n zeevrachtsysteem, dat wel is goedgekeurd, niet aansluit op het systeem aan boord van een vliegtuig. Dat betekent dat je afhankelijk bent van de temperatuur in bij voorbeeld de belly. Die kan oplopen tot 18 tot 19 graden als er dieren aan boord zijn. Voor bloembollen is een temperatuur van twee tot vijf graden ideaal. Het systeem kan dus interessant zijn voor ons.”

Koelhoezen

Bij de KLM werkt de vrachtafdeling met zogenaamde koelhoezen, die wel aan de eisen voldoen. De KLM heeft wel belangstelling voor de Zweedse koelcontainers, aldus een woordvoerder. “Elke ontwikkeling op dat gebied volgen wij met grote interesse.” . Voorlopig is er volgens de woordvoerder nog geen contact geweest met de Zweedse onderneming.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement