Eerder deze week brak bij de Brusselse afdeling van de stukgoedvervoerder een wilde staking uit nadat Mortaignie bevestigd had dat de helft van het personeel moest afvloeien. Volgens hem betrof dat een misverstand. “De mensen dachten dat ze zouden worden ontslagen, maar ik heb ze duidelijk kunnen maken dat ze ingevolge hun statuut nu eenmaal niet ontslagen kunnen worden.
De raad van bestuur van de NMBS zal eind deze maand een beslissing moeten nemen over een investeringsprogramma van ongeveer een miljard frank ten behoeve van ABX. “Die investeringen zijn afgestemd op een optimale organisatie met een personeelsbestand van 1300 man, de helft van het huidige aantal. De andere helft zal moeten afvloeien en we onderzoeken nu hoe dat het best en het snelst kan gebeuren” , aldus Mortaignie. De mensen zullen in elk geval in dienst van de NMBS kunnen blijven.
De investeringen behelzen onder meer de bouw van een centraal sorteercentrum in Brussel en een omvangrijk automatiseringsprogramma, waarmee anderhalf tot twee jaar gemoeid zal zijn. Als dat programma is afgerond, zal het nog drie a vier jaar duren voordat het break-even niveau gehaald kan worden, verwacht de ABX-topman.
De beslissingsruimte voor de NMBS lijkt uitermate beperkt. “Als er niets gebeurt, zal een deel van de klanten waarschijnlijk op zoek gaan naar een andere vervoerder en dan zie ik de toekomst zwart in. Volgens Mortaignie komt die keuze in feite neer op opheffing van ABX en wordt ook dat een kostbare geschiedenis. “In dat geval moeten we een oplossing vinden voor 2600 man, twee maal zo veel als in ons investeringsplan.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement